Чернівчан закликають бути європейцями та навчитись сортувати сміття

Новенькі жовті контейнери для сміття нещодавно з’явилися на вулицях та у дворах нашого міста. Привертаючи до себе увагу яскравим кольором, вони закликають чернівчан бути європейцями та сортувати сміття. Про це повідомляє прес-служба міської ради.

Пластикові баки важко не помітити з-поміж інших сірих контейнерів. Та своїх користувачів вони попереджають одразу: викидати сюди органічні відходи – не можна. Жовті контейнери призначені для збору лише сухого сміття – паперу, скла та пластика.

– Роздільний збір сміття необхідний для подальшої переробки відходів на сміттєсортувальному заводі, – пояснює генеральний директор корпорації «Укрвторресурси», якій належать контейнери, Андрій Грущинський. – Зараз такий завод є у Чернівцях на вулиці Чорнівській. Після модернізації він здатний переробляти сміття на вторсировину та RDF-паливо. Таке паливо можна використовувати, до прикладу, на цементних заводах. Проте, щоб розпочалась переробка, необхідно, аби буковинці навчилися сортувати сміття.

У жовті контейнери можна викидати папір, скло та пластик. Органічні ж відходи (харчові відходи, траву та листя тощо) потрібно викидати до інших звичайних контейнерів. На заводі сміття сортуватимуть – з частини сухих відходів вироблятимуть паливо, органічні ж відходи – захоронюватимуть на полігонах.
Після захоронення, внаслідок природного процесу розкладу, відходи виділятимуть біогаз, який можна використовувати для забезпечення виробництва. Таким чином можна не лише скоротити обсяги викиду відходів на полігон, а й отримувати з них альтернативне паливо.

Поки що таких екопозитивних контейнерів у Чернівцях є близько ста. Та в разі хороших початкових результатів яскраво-жовтих баків у місті побільшає. Корпорація «Укрвторресурси» зі свого боку готова забезпечити місто усім необхідним для реалізації проекту по переробці сміття. Тепер черга за чернівчанами. Адже тільки їм обирати: жити у Європі чи на сміттєзвалищі.

peredplata