Прокуратура поповнила земельний фонд Кострижівської селищної ради на 190 га

Відповідно до нового Закону України “Про прокуратуру”, окремі положення якого вступили в дію від 26 жовтня 2014 року, суттєво обмежені повноваження прокуратури при здійсненні нагляду за додержанням і застосуванням законів.
Однак, хочемо зазанчити, що прокурорські перевірки, які розпочались до вступу цього положення в дію, тобто до 26 жовтня, мають бути заверешені.
Результативною виявилась перевірка прокуратури Заставнівського району, яку розпочали 29.09.2014, щодо додержання вимог земельного законодавства в діяльності Кострижівської селищної ради.
За її результатами встановлено, що 01.01.2009 Кострижівська селищна рада незаконно уклала договір оренди землі для ведення товарного сільськогосподарського виробництва на земельній ділянці загальною площею 190 га, строком на 10 років з КП ВКФ «ВАД».
А саме: договір оренди укладено з порушенням вимоги Указу Президента України «Про невідкладні заходи щодо захисту власників земельних ділянок та земельних часток (паїв)». Адже, згідно з цим Указом передбачено орендну плату у вигляді не менше 3 % від нормативної грошової оцінки землі, а в договорі між сільською радою та КП ВКФ «ВАД» передбачено орендну плату у вигляді 1 % від нормативної грошової оцінки землі.
Крім того, дана земельна ділянка надана в оренду без розробленого проекту відведення та без кадастрових планів (що є невід’ємною частиною договору).
Згідно ст. 125 Земельного кодексу України та ч.5 ст.6 Закону України «Про оренду землі» право оренди земельної ділянки виникає з моменту державної реєстрації такого права, а селищна рада державну реєстрацію договору не провела.
Прокуратура району внесла подання про усунення порушень вимог закону. На сесії Кострижівської селищної ради вказане подання розглянуто та прийнято рішення розірвати договір оренди, повернути 190 га до земель запасу селищної ради.
Прес-служба прокуратури Чернівецької області

peredplata