Буковинці, що здають майно в оренду зобов’язані щоквартально сплачувати податок

Про це зазначають у Головному управлінні ДФС Буковини та наголошують, що офіційне здавання в оренду нерухомості, є і буде завжди, найбільш безпечним і законним додатковим джерелом заробітку громадян.
Також у відомстві звертають увагу на те, що при здаванні власного майна в оренду необхідно сплачувати податок на доходи фізичних осіб за ставкою 15% або 17%, в залежності від суми.
Ставка 15% застосовується, якщо загальна сума доходів, отриманих у звітному податковому місяці не перевищує десятикратний розмір мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного податкового року (тобто в 2014 р. – 16100 грн.); 17% – з суми, що перевищує зазначений десятикратний розмір.
Слід зауважити, у разі якщо фізична особа (орендодавець) у 2014 р. здає своє власне нерухоме майно в оренду фізичній особі (орендарю), яка не є суб’єктом господарювання, то податок на доходи фізичних осіб орендодавець повинен сплачувати щокварталу протягом 2014 р., а декларацію подати до 01.05.2015 р.
Особливості нарахування (виплати) та оподаткування окремих видів доходів фізичних осіб передбачено ст. 170 розділу IV Податкового кодексу України.
Відтак, Чернівецька обласна Рада своїм Розпорядженням №102 від 14.05.2013 р. визначила мінімальну вартість місячної оренди одного квадратного метра загальної площі нерухомого майна спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст області, яка складає (із врахуванням ПДВ): 5,13 грн. – некомерційна діяльність, у тому числі для проживання фізичних осіб; 10,26 грн. – виробнича діяльність; 15,40 грн. – комерційна діяльність.

Прес-служба Головного управління ДФС у Чернівецькій області

peredplata