ЗАКОНОДАВСТВО НА ЗАХИСТІ ПРАВ І СВОБОД ВНУТРІШНЬО ПЕРЕМІЩЕНИХ ОСІБ

Закон «Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб» передбачає надання статусу внутрішньо переміщених осіб громадянам України, які були змушені покинути свої домівки у зоні проведення АТО. Про це повідомляє Чернівецьке міське управління юстиції.

Закон прийнято з метою захисту та дотримання прав і свобод внутрішньо переміщених осіб, повернення таких осіб до покинутого ними місця проживання в Україні та їх реінтеграції. Президент зазначив, що закон є важливим для 465 тисяч вимушених переселенців.

Законом визначено порядок взяття на облік переселенців, реєстрації їх місця проживання, що допоможе у забезпеченні реалізації прав внутрішньо переміщених осіб на зайнятість, пенсійне забезпечення, загальнообов’язкове державне соціальне страхування, соціальні послуги, освіту та інших прав, визначених у статтях 7-9 Закону. Також ним визначене поняття «внутрішньо переміщеної особи» (ВПО) та визначає специфічні права та обов’язки ВПО, джерела фінансового та матеріально-технічного забезпечення цих прав. Законом визначені державні заходи щодо надання ВПО кредитів на придбання земельних ділянок, придбання та будівництва житла.

Одночасно внесено ряд змін до Закону України «Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України» від 15 квітня 2014 року, що узгоджують цей документ із новоприйнятим Законом.
Провідний спеціаліст Чернівецького міського управління юстиції Людмила ПИЛИПІВ

peredplata