Прокуратура Чернівецької області підбила підсумки роботи

У цей скрутний для держави час прокуратура продовжує стояти на засадах законності, захисту інтересів громадян та держави. Про що свідчать результати проробленої роботи.

Як інформує прес-служба прокуратури Чернівецької області завдяки координації зусиль правоохоронних органів області закріплено позитивну тенденцію до зниження у регіоні рівня злочинності.

Упродовж року зареєстровано близько 12 тисяч кримінальних правопорушень, що на 11 % менше, ніж за аналогічний період минулого року. Зі скоєних 10 умисних вбивств (у тому числі замахів), усі розкрито.

Звичайно, є і проблеми. Спостерігається ріст злочинів проти власності. При цьому, майже три чверті кримінальних правопорушень цієї категорії складають крадіжки (2426), а от розбоїв та шахрайств – поменшало.

Підвищено увагу до питань захисту конституційних прав і свобод громадян та інтересів держави. У ході здійснення функції нагляду за додержанням та застосуванням законів органи прокуратури провели понад півтори тисячі перевірок, за результатами яких розпочато 70 кримінальних проваджень (40 з яких скеровано до суду для розгляду по суті), 1754 особи притягнуто до дисциплінарної відповідальності, відшкодовано маже 30 млн. грн., у тому числі 2,5 млн. грн. до бюджету.

Прокурори активно реагували на порушення законодавства у земельній сфері засобами представницького характеру. До суду скеровано 64 позови про визнання протиправними та скасування рішень органів влади та місцевого самоврядування щодо права власності на землю та визнання недійсними договорів оренди землі. До державної та комунальної власності повернуто 134 га землі. За документами прокурорського реагування повернуто 638 га незаконно наданих земель.

Проведено перевірки додержання законодавства у сфері охорони дитинства. Завдяки принциповій позиції прокурорів реально захищено права понад 400 дітей, на їх користь виплачено майже півмільйона гривень.

Протидія корупції залишається одним з пріоритетних напрямків роботи органів прокуратури. З початку року, у провадженні слідчих підрозділів органів прокуратури та внутрішніх справ перебувало 49 проваджень про корупційні кримінальні правопорушення, з яких майже половина щодо отримання та підбурення до надання неправомірної вигоди. В судах розглянуто 28 кримінальних проваджень з винесенням обвинувального вироку. Випадків постановлення виправдувальних вироків, закриття кримінальних проваджень чи звільнення осіб від кримінальної відповідальності у справах цієї категорії не було.

Активізовано роботу зі зверненнями громадян. Так, за 11 місяців 2014 року до органів прокуратури області надійшло 6010 звернень. З них 3292 – вирішено, решту направлено до компетентних органів. Найчастіше громадяни звертались з питань досудового розслідування (862) та захисту конституційних прав і свобод громадян та інтересів держави (413). На особистому прийомі в керівництва побувало 429 осіб.
Найважливіше завдання, яке сьогодні стоїть перед працівниками прокуратури – зберегти Конституційний лад у державі, сприяти відновленню законності та правопорядку.

З огляду на наведені результати роботи, є впевненість, що працівники прокуратури області, у взаємодії з іншими державними та правоохоронними органами регіону, з поставленими завданнями впораються.

peredplata