Сьогодні ввечері можливе масове вимкнення світла

Сьогодні, 4 грудня, із 17:00 до 21:00 по всій Україні можливе масове відключення світла. А Міненерго хоче, аби в Україні відкоригували так тарифи для підприємств, щоб вони були змушені працювати вночі.

Про це сказав новопризначений міністр енергетики та вугільної промисловості Володимир Демчишин, якого цитує прес-служба Кабміну. Посадовець закликав українців економити електрику в пікові години – уранці з 8:00 до 11:00 та увечері з 17:00 до 21:00.

\”Я звернувся до споживачів із проханням добровільно самообмежувати споживання електроенергії в пікові години, щоб їх неочікувано і непланомірно не відключали. Таке прохання до всіх споживачів електроенергії – насамперед до великих промислових підприємств, а також до населення. Такі кроки дозволять нам відмовитися від практики відключення споживачів від електроенергії, збалансувати енергосистему і вирішити цю проблему у найближчий час. Переконаний, що тільки спільними зусиллями ми можемо в короткі строки збалансувати ринок електроенергії\”, – наголосив Демчишин.

За його словами, Міненергетики рекомендує у пікові години зменшити споживання електроенергії на 15%. При умові спокійного проходження сьогоднішнього дня у години найбільшого споживання електрики, буде прийнято рішення про припинення відключень споживачів від електроенергії.

\”Прошу поставитися до цього серйозно. Чекаємо обмежень споживання електроенергії уже сьогодні із 17:00 по 21:00. Зі свого боку ми відреагуємо уже завтра. Якщо ми побачимо, що споживання зменшиться і вміщуємося в ті потужності, які по генерації нам на даний момент доступні, то уже завтра я обіцяю звернутися до НЕК \”Укренерго\” щодо припинення відключень\”, – сказав міністр.

Демчишин уточнив, що Україні не вистачає близько 3 тис. МВт електроенергії. Це відбулося з різних причин: зокрема, через недостатню кількість вугілля, а також через аварію на блоці №3 Запорізької АЕС.

Крім того, міністр підкреслив, що підприємствам, мовляв, доцільно переорієнтувати свою роботу на нічні години.

\”Я буду рекомендувати Національній комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, відкоригувати тарифну політику таким чином, щоб стимулювати споживачів працювати у нічні години\”, – зазначив Демчишин.
tsn

peredplata