Благодійність – без податків

З 26 вересня 2014 року набрав чинності Закон \”Про внесення змін до Податкового кодексу України відносно деяких питань оподаткування благодійної допомоги\” від 02.09.2014 р. № 1668 – VII. Дія цього Закону поширюється на правовідносини, що виникли ще з 21 листопада 2013 року.
Встановлено, що суми коштів, отриманих фізичними благодійниками-особами (які внесені в Реєстр волонтерів АТО) на банківські рахунки для надання благодійної допомоги на користь АТО, не включатимуться в загальний місячний (річний) оподатковуваний доход платника ПДФО.
Тимчасово (на період проведення АТО) без обмежень включатимуться і інші витрати звичайної діяльності платника податку на прибуток підприємств суми коштів або вартість спеціальних засобів індивідуального захисту (касок, бронежилетів, виготовлених відповідно до військових стандартів), технічних засобів спостереження, лікарських засобів і медичних виробів, засобів особистої гігієни, продуктів харчування, предметів речового забезпечення, а також інших товарів, виконаних робіт, зроблених послуг – по переліку, який визначається Кабміном, і які добровільно перераховані (передані) для потреб забезпечення проведення АТО.
Згідно зі змінами, внесеними в ст. 165 Податкового кодексу, в розрахунок загального місячного (річного) оподатковуваного доходу не включається сума (вартість) благодійної допомоги, виплачена :
– учасникам бойових дій, які беруть безпосередню участь в АТО, забезпеченні її проведення, знаходячись безпосередньо в районах її проведення;
– працівникам підприємств, установ, організацій, які притягуються і беруть безпосередню участь в АТО або на користь членів сімей таких учасників бойових дій, які під час участі в АТО отримали поранення, контузії, інші ушкодження здоров\’я, загинули, померли внаслідок поранення, контузії або каліцтва, визнані безвісно відсутніми;
– учасникам масових акцій цивільного протесту в Україні, що отримав поранення, контузії, ушкодження здоров\’я в період з 21 листопада 2013 року по 28 лютого 2014 року, а також 2 травня 2014 року в м. Одесі, або на користь членів їх сімей, якщо вони загинули в результаті отриманих в цей період поранень, контузій або інших ушкоджень здоров\’я або визнані безвісно відсутніми;
– фізичним особам, що мешкають (що мешкав) в населених пунктах, де проводиться АТО, або що вимушено покинув місце проживання у зв\’язку з її проведенням;
– фізичним особам, які мешкали в Криму і вимушено його покинули у зв\’язку з тимчасовою окупацією території України, визначеної Законом \”Про забезпечення прав і свобод громадян і правовий режим на тимчасово окупованій території України\”.
До членів сімей учасників бойових дій або учасників масових акцій цивільного протесту в Україні відносяться: дружина, чоловік, що не вступили в повторний шлюб, батьки, дід і баба (якщо батьки померли), неповнолітні діти, повнолітні діти – інваліди.
У оподатковуваний доход не включаються суми, отримані благодійниками, внесеними в Реєстр, у фактично використаному розмірі допомоги і на відшкодування документально підтверджених витрат таких благодійників, пов\’язаних з наданням вказаної благодійної допомоги. Ці правила застосовуються до благодійної допомоги, отриманої благодійниками – фізичними особами в звітному податковому році, передуючому року їх внесення в Реєстр.
Доходи не включаються в загальний місячний (річний) оподатковуваний доход платників податків до 31 грудня (включно) року, що йде за роком, в якому завершена АТО. Невикористані суми благодійної допомоги мають бути перераховані до Держбюджету.
У загальний оподатковуваний доход не включається допомога у будь-якій сумі, якщо вона спрямована для закупівлі або у вигляді спецзасобів індивідуального захисту, техсредств спостереження, ліків, засобів особистої гігієни, продуктів харчування, речей або інших товарів (робіт, послуг) по переліку, який визначається Кабміном, або для оплати (компенсації) вартості ліків, донорських компонентів, платних послуг з лікування і т. д.
При цьому благодійна допомога на відновлення втраченого майна і на інші потреби по визначеному Кабміном переліку не включається в оподатковуваний доход в сумі, сукупно впродовж звітного (податкового) року що не перевищує 1 тис. мінімальної зарплати, встановленої на 1 січня звітного (податкового) року (до відома у 2014 році така сума складатиме 1 млн. 218 тис. грн.). Сума перевищення над таким розміром обкладається по ставках, встановлених п. 167.1 ст. 167 ПК, і платник податків зобов\’язаний подати річну податкову декларацію з вказівкою сум благодійній допомозі.
Відмітимо, волонтери, що надають благодійну допомогу, мають бути внесені в Реєстр волонтерів АТО. В той же час, до дати введення Реєстру вимоги відносно внесення фізичних благодійників-осіб (волонтерів) в цей Реєстр не застосовуються.
Реєстр формується і ведеться Державною фіскальною службою Укрїни, і буде оприлюднений на офіційному сайті. Порядок його формування визначається Мінфіном.
Для включення до Реєстру волонтерів антитерористичної операції благодійник – фізична особа подає заяву, копію документа про реєстраційний номер облікової картки платника податків або серію та номер паспорта (для фізичних осіб, які через свої релігійні переконання відмовляються від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та повідомили про це відповідний контролюючий орган і мають відмітку у паспорті) та довідку з банку (довідки з банків) із зазначенням реквізитів рахунків, відкритих на ім\’я такого волонтера, що призначені для здійснення благодійної діяльності. Включення до Реєстру здійснюється за заявницьким принципом протягом одного робочого дня. Витребування інших відомостей і документів заборонене.
На що може витрачатись неоподатковувана благодійна допомога уряд визначив у Постанові від 26.11.2014 р. № 653.
До переліку увійшли такі потреби:
1. Відновлення втраченого майна:
1) закупівля товарів (послуг), необхідних для відбудови пошкодженого (знищеного) житла, господарських будівель і споруд;
2) забезпечення:
побутовою технікою вартістю до трьох розмірів мінімальної заробітної плати за одиницю, але не більше трьох одиниць різного побутового призначення;
меблями загальною вартістю до 15 розмірів мінімальної заробітної плати;
транспортними засобами (легковими автомобілями, мотоциклами, мопедами тощо, крім сільськогосподарської техніки) вартістю до 100 розмірів мінімальної заробітної плати.
2. Забезпечення житлом та житлово-комунальними послугами, а також паливом, необхідним для приготування їжі та обігрівання приміщення, транспортне обслуговування, пов\’язане з переміщенням осіб з тимчасово окупованої території України та території проведення антитерористичної операції.
3. Забезпечення речами індивідуального користування (взуття, одяг, білизна тощо), засобами особистої гігієни та предметами домашнього вжитку (крім меблів та побутової техніки), у тому числі інструментами, необхідними для особистих професійних занять (швейні, музичні тощо), крім:
виробів з дорогоцінних металів та дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення, напівдорогоцінного каміння, обробленого та необробленого дорогоцінного каміння;
годинників, мобільних телефонів вартістю більше двох розмірів мінімальної заробітної плати та зброї;
виробів із шкіри, килимових, швейних, трикотажних, текстильних виробів вартістю більше трьох розмірів мінімальної заробітної плати за одиницю та загальною вартістю більше 10 розмірів мінімальної заробітної плати;
виробів з хутра, а також виробів з деревини, що відповідають товарній позиції 4420 згідно з УКТЗЕД;
виробів мистецтва, предметів колекціонування або антикваріату.
4. Надання медичної допомоги, крім передбаченої абзацами другим і третім підпункту \”а\” підпункту 170.7.8 пункту 170.7 статті 170 Податкового кодексу України.
5. Забезпечення продуктами харчування (крім алкогольних, слабоалкогольних напоїв).
6. Забезпечення дитячими товарами та дитячим харчуванням.
7. Закупівля для фізичних осіб, які здійснюють ведення особистого селянського господарства (за наявності у них земельних ділянок сільськогосподарського призначення на праві власності чи користування):
насіння і садивного матеріалу сільськогосподарських культур для проведення польових робіт;
сільськогосподарських та свійських тварин (одного коня, однієї корови або телиці, кози чи свині), птиці (не більше 20 гусей, качок, курей, індиків тощо), бджолосімей (не більше 10);
корму для худоби в обсязі, необхідному для її годівлі до початку вигону на пасовище або збору нових кормів;
сільськогосподарської техніки загальною вартістю до 50 розмірів мінімальної заробітної плати, інвентарю та обладнання загальною вартістю до 10 розмірів мінімальної заробітної плати.
8. Забезпечення здобуття або продовження здобуття певного освітнього рівня.
9. Здійснення заходів, спрямованих на психологічну та соціальну реабілітацію осіб.
10. Надання юридичної допомоги особам для відновлення та захисту їх прав у зв\’язку з виникненням обставин, що зумовили надання благодійної допомоги.

Інформаційно – комунікаційний відділ ДПІ у м. Чернівцях

peredplata