Олег Громадський: “влаштуємо “чорне життя” цим нехорошим людям (розмова із депутатом)

Олег Громадський: “влаштуємо “чорне життя” цим нехорошим людям (розмова із депутатом)Сайт fakty.cv.ua та Георгій Мазурашу взяли інтерв’ю у депутата міської ради Олега Громадського. Олег Громадський один з активних депутатів, які помітні у сесійній залі і громадському житті. І займає на сесіях досить активну позицію. Зараз, крім всього він очолив організацію “Золоті леви Чорної сотні”, яка посприяла у відомій історії із затриманням викрадачів гравія на р. Прут . Ось що розповів Олег Громадський:

п. Олеже, останнім часом сесії міськради знову стали скандально резонансними. Далеко не всі чернівчани сприймають це позитивно. А наскільки комфортно почуваєтесь ви, як депутат, у такій атмосфері?

Це у нас почалась чергова хвиля протистояння влади і Бешлея (сміється – авт.). Звісно, скандальність на сесіях складно сприймати позитивно. Хоча деяким людям, як не дивно, скандали подобаються. А мені не подобається, коли, припустимо, хтось із депутатів вказує на якийсь недолік влади, а опоненти одразу починають викрикувати, що йому квартиру «не так» дали і таке інше. Це замість того, щоби реагувати по суті проблем. Взагалі у нас ситуація надто політизована. І це не на користь громади. На сесіях у нас же як тепер – якщо щось пропонує політичний опонент, то не голосують. Тобто навіть якщо виносять на розгляд якісь хороші пропозиції з команди мера, інша сторона не голосує. І навпаки. Особисто я голосую не за партійним принципом, а залежно від інтересів громади, а не враховуючи політичні симпатії і антипатії. І так, вважаю, має бути. При Федоруку, як би там не було, ситуація не була настільки політизованою, на мою думку. Він сам не був партійним, як там він казав – що у нього одна «Партія чернівчан». Це якось об’єднувало. Якщо на «Водоканалі» проблема, треба її вирішувати, а не політику робити.

Так ви ж у тому числі Федорука і зняли…

Його ж знімали не за те, що він був безпартійним. На то були свої причини. Якби стояло це питання, я би і зараз проголосував за зняття Федорука…

Чому?

Вважаю, що людина не має так довго сидіти на одній посаді. Світ міняється. На місці представників старої когорти має прийти нове покоління тих же мерів. От візьмемо Каспрука. Дехто закидає, що він пише у facebook і таке інше. А мені це подобається. Я вважаю, що це є ознакою сучасності мера. Завдяки соціальній мережі можна знати оперативно його позицію щодо тих чи інших питань. Він стає доступнішим для людей. І це, на мою думку, добре. Я сам «живу» у facebook (сміється – авт.).

Крім «справи Федорука», Ви ще фігурували негативно в тій історії із заявою ніби проти студентів, які блокували сесію міськради…

Я вже втомився пояснювати очевидні речі, які легко перевірити. В той день я взагалі-то зранку приїхав з Києва, з Майдану. І з самого ранку вже був на студентському Майдані в Чернівцях. А ввечері було те блокування. Я підписав ту заяву, можна сказати, на емоціях, бо воно було спрямовано проти осіб, які використали студентів і, певною мірою, підставили їх. У мене син тоді був під міською радою, я ж не писав би заяву проти свого сина. А коли прокуратура повернула це проти самих студентів, я написав заяву про відклик свого підпису. До слова, коли через 3 дні після тих подій нас опитувала прокуратура, я одразу підкреслив, що не маю нічого проти студентів. А потім ми з кількома колегами-депутатами офіційно відкликали підписи. Першим про це заявив Чинуш, потім я, Вікнянський, Сорохан і Максимюк. Це все є в місцевій пресі. Я сам свого часу брав участь в студентських революційних акціях, зокрема, у 1991 році. Як я міг писати заяви проти студентів?! Тим більше, що там стояв, повторюю, і мій син.

Які ключові, на Вашу думку, позитивні рішення були ухвалені на останній сесії?

Вирішили надали допомогу «Водоканалу» з коштів «Калинівського ринку». Прийняли звернення щодо об’єдання церков. Це питання з першого разу не пройшло. Потім підтягнулись депутати і проголосували.

А чи варто в такі часи, як кажуть, кивати такі «вибухонебезпечні» питання, як релігійні?..

Дмитро Сірман підняв це питання, вважаю правильно, я його підтримую. Просто на подібних питаннях багато хто «піариться». Вулицю перейменувати і таке інше. Я сам націоналіст, але націоналізм має бути поміркованим. Все-таки у нас люди є різні, різна мова, різна віра, різні культурні і національні особливості. До цих речей не можна ставитися поверхнево і безвідповідально. Он «Свобода», коли зайшла до Верховної ради, з чого розпочала? Закон про мови, який роз’єднав суспільство. Треба уникати надмірного радикалізму, який роз’єднує українців. Перед передостанніми виборами знайомий казав, що, мовляв, якщо «Свобода» пройде до Верховної ради, буде війна… А повертаючись до звернення щодо об’єднання церков… Я сам греко-католик, але ходжу в будь-яку церкву, проте вважаю, що Московського патріархату у нас не мало би бути.

Тепер у міській раді є більш-менш чітка партійно-фракційна структура?

Напевно, немає. В команду мера входять і колишні регіонали, які проголосували за відставку Михайлішина. У той же час є депутати, які відстояли два Майдани, а вони ніби на протилежній стороні. Я сам був 7 разів на Євромайдані в Києві. І з сином їздили (син Ігор – відомий більярдист – прим. авт.). Хтось казав, що, мовляв, їхав туди фотографуватися. Так, і фотографувався. Але хіба для цього треба було 7 разів їхати? Їхав за ідею. А у нас тепер ідеологія, на жаль, не у всіх партіях на першому місці.

Взагалі заполітизованість таки «зашкалює». Як казав Федорук, каналізація не має політичного забарвлення. Але у нас вся Україна дуже політизована. Від двірника і до губернатора. Раніше дивився політичні ток-шоу, тепер не хочу дивитися. Я знаю великих політиків, які там «грають комедію», а потім йдуть разом в один ресторан «на сто грам».

Ви тепер – позапартійний?

Нас виключили з партії, коли ми зняли Федорука. Спочатку ми долали вето мера, і це партійне керівництво області підтримало. І «Свобода», до речі, теж за це голосувала. Хоча це був перший крок до зняття мера… Так, зараз безпартійний. І на останній сесії вийшов з фракції «Батьківщина». Коли нас виключили, ми писали в центральний штаб партії, Анатолій Чесанов робив відповідне звернення про те, що нас незаконно виключили з партії. Але нас обізвали «тушками», що ми «в команді Михайлішина» і таке інше…

Ви почувалися людьми «з команди Михайлішина»?

Ну, нас так називали… Коли він робив добрі справи для міста, ми підтримували. А коли були якісь політичні моменти, ми голосували не з Михайлішиним. Наприклад, на захист мови, щодо звільнення Юлії (Тимошенко – авт.), звернення до вищого керівництва держави – по цих та інших «політичних» питаннях я голосував з тодішньою опозицією, це ж можна перевірити. Власне, я тоді одразу сказав, що відносно «політичних питань», – мені з Партією регіонів не по дорозі.

Давайте трохи відійдемо від політики. Вас можна бачити на турнірах з більярду. Але більярдом таку форму не підтримаєш. І на стадіоні бігаючим не зустрічав…

А я хіба в хорошій формі, живіт завеликий (сміється – авт.). Один депутат сказав, що більярд класний вид спорту – мовляв, можна пити і курити, і при цьому ніби спортом займаєшся (сміється – авт.). А якщо серйозно, то я зранку ходжу 3 кола в парку (1 коло – 1750 м – прим. авт.). Оздоровча ходьба. Фітнес-зал? То ходжу, то не ходжу, то не маю часу. Але треба було б ходити регулярно.

А що то за «Чорна сотня», в контексті якої Ви часом фігуруєте?

Це на Майдані утворилась така організація. Люди самі назвали «Чорною сотнею», бо вони ходили в чорному. Об’єднання було створено як відділення фінансової безпеки Майдану. Активісти займались контролем коштів, які громадяни жертвували через відповідні скриньки, виявляли шахраїв, які намагались на цій хвилі набити свої кишені. Хлопці займались внутрішньою безпекою Майдану, «профілактикою» проти провокацій, супроводом політиків з України і Європи, які приходили на Майдан. Тепер вже створена обласна організація «Золоті леви чорної сотні», яка є осередком всеукраїнської. Я очолюю обласний осередок.

Як можна «політично» позиціонувати людей, які входять у цю організацію?

Це просто патріоти, ми не зважаємо на політичні кольори. Хоча, зрозуміло, «ярим регіоналам» не місце в цій організації. Суть у чому: проходять Майдани, революції, а на місцях практично нічого на краще для людей не змінюється, сидять ті самі чиновники, бюрократи, корупціонери… Так само треба ходити по кабінетах, давати хабарі і т. п. «Царькі» місцеві залишились.

І як ви думаєте боротися з цими явищами?

Будемо реагувати на кожне звернення людей. Люди зараз навіть звертатися бояться. Будемо захищати: від хамства водія до свавілля чиновників. Взагалі не хотілось би робити гучних заяв, ми просто працюємо в цьому напрямку.

Якими є механізми захисту?

Влаштуємо «чорне життя» цим нехорошим людям (сміється – авт.). Нам байдуже хто з якої партії. Якщо людина права, захистимо, якщо ні, – зробимо все, щоби покарати. Згідно чинного законодавства. Ми зараз на етапі становлення. Але вже реагували на проблемні сигнали. Наприклад, ДТП зі смертельним випадком було в Герцаївському районі, подзвонили, що водій п’яний, що є ймовірність, що будуть «заминати». Ми виїхали, втрутились і посприяли, щоби ніяких «заминань» не було.

Скільки у вас активістів?

Зараз чоловік 50. Але плануємо, що буде зо 500 і більше. Організація відкрита для всіх бажаючих, які мають загострене відчуття справедливості і готові витратити свої зусилля і час на суспільно корисні справи.

Бешлей теж в цій організації?

Ні. Напевно, робите висновки по сюжету про незаконний вивіз гравію. Але то як вийшло. Ми були в «Денисівці-1», захищали жіночку, яка заступилась за інваліда, якому нахамив водій маршрутці. До слова, його таки звільнили. Коли виїжджали звідти, подзвонив Чесанов і сказав, що гравій вивозять незаконно і що потрібна допомога. І ми поїхали допомогти. Перекрили дорогу. Ну, сюжет про це є в інтернеті. Роботи такої вистачає. А щодо Бешлея, він своєї активною позицією мені подобається. Якби у нас було більше таких ініціативних, активних депутатів, думаю, життя у нас було би краще.

При цьому треба якось і заробляти на життя…

У нас громадська організація і робота там на громадських засадах. В організацію входять самодостатні люди, які просто хочуть щось міняти на краще. Не хочу багато говорити. Нехай краще люди дізнаються про організацію по її діяльності. От зараз хлопцям з АТО намагаємось допомагати. Вони ходять оббивають пороги. У нас будуть хороші юристи, які допомагатимуть хлопцям отримати те, що їм належить. Допомагаємо волонтерам. Почув недавно фразу, яка сподобалась: хто не воює, має займатися волонтерством.

І куди звертатися людям по допомогу від «Чорної сотні»?

У нас незабаром будуть біл-борди, громадські приймальні по місту, у тому числі в обласній раді (про це є попередня домовленість). А, у нас є вже організація і в районі – у Вижниці, називається «Вулкан». Вони вже теж виїжджали по сигналах від людей. Є у нас сайт, сторінка у facebook. Там є відео про наші виїзди, ті справи, які встигли за цей короткий період зробити. Після сюжету про справу в «Денисівці-1» хтось там казав, що це, мовляв, «піар». Чому «піар»? Нехай знають водії, що не можна зухвало поводитися з людьми, бо їх за це покарають. І інші подібні «діячі» мають бояться.

Так куди все-таки звертатися?

Можна телефонувати за цими номерами: (095) 775-40-40, (093) 746-40-40 (можна дати сигнал – передзвонять).

Довідка fakty.cv.ua:

. Народився 30 травня 1970 р. у м. Здолбунів Рівненської обл. Закінчив школу з золотою медаллю, призер республіканських Олімпіад з фізики. Закінчив заочну фізико-технічну школу при Московському фізико-технічному інституті. У 1987 р. вступив до Львівського держуніверситету ім. Франка (1988-89 рр. – в армії). Після 4 курсу, у 1992 р., перевівся до Чернівців в ЧНУ на фізичний факультет (радіофізик). Приватний підприємець. Депутат Першотравневої районної у Чернівцях ради V скликання. З 2010 р. депутат Чернівецької міської ради VI скликання.

Неодноразовий переможець та призер командних турнірів з більярду серед депутатів України.

З 2013 р. – почесний президент чернівецького обласного осередку Федерації спортивного більярду України.

Записав Георгій МАЗУРАШУ, fakty.cv.ua

peredplata