Ситуація в енергетичній сфері Буковини на постійному контролі керівництва

Про ситуацію, що склалася в енергетичній сфері області в зв’язку із суттєвим дефіцитом електроенергії та скороченням обсягів постачання природного газу, вчора, 8 грудня, йшлося на засіданні антикризового енергетичного штабу Чернівецької області під головуванням в.о. голови облдержадміністрації Романа Марчука.

Зокрема, на засіданні розглянули такі питання, як дотримання встановлених режимів потужності і споживання електричної енергії та аварійних відключень на території області, виконання плану заходів щодо зменшення споживання природного газу на опалювальний період 2014-2015 років за напрямками по Чернівецькій області, стан дотримання теплогенеруючими організаціями, бюджетними установами та промисловими споживачами області обсягів споживання природного газу за листопад цього року, визначених постановою Кабінету Міністрів України від 09.07.2014 №296 та розпорядженням обласної державної адміністрації від 22.10.2014 №610-р «Про розподіл обсягів природного газу», та стан виконання постанови Кабінету Міністрів України від 08.08.2014 №369 «Деякі питання соціально-економічного розвитку окремих територій у 2014 році».

За словами начальника управління інфраструктури облдержадміністрації Андрія Павлюка, відключення споживачів електроенергії від енергоресурсу здійснюється згідно існуючих графіків аварійного відключення, погоджених Державною інспекцією з енергетичного нагляду за режимами споживання електричної і теплової енергії в Чернівецькій області. Разом з тим, окремо, незалежно від обласних державних адміністрацій, у відповідності до рішень національної енергокомпанії «Укренерго», з метою стабілізації енергосистеми країни, вводяться також спеціальні графіки аварійних відключень.

Нині обласною державною адміністрацією вживаються заходи щодо максимального унеможливлення здійснення відключень від енергоносія споживачів області та запобігання відключення об’єктів соціального значення (лікарень, шкіл, дитячих навчальних закладів, тощо).

В свою чергу начальник управління житлово-комунального господарства обласної державної адміністрації Володимир Читайло зазначив, що в області продовжується робота з реалізації плану заходів щодо скорочення споживання природного газу. На фоні 100% виконання запланованих організаційних та технічних заходів варто відзначити водночас вкрай незадовільну роботу підприємств комунальної теплоенергетики у містах Чернівці, Новоднівстровськ та Заставна в частині заходів з переведення теплогенеруючого обладнання на альтернативні види палива.

Також, на засіданні антикризового енергетичного штабу розглянуто питання про дотримання встановлених постановою Кабінету Міністрів України від 09.07.2014 № 296 «Деякі питання забезпечення населення, підприємств, установ та організацій природним газом до кінця опалювального сезону 2014/15 року» та розпорядження обласної державної адміністрації від 22.10.2014 № 610-р «Про розподіл обсягів природного газу» обсягів природного газу для промислових споживачів у листопаді 2014 року.

Зокрема, за словами А. Павлюка, згідно з постановою Кабінету Міністрів України від 09.07.2014 №296, обсяг природного газу для промислових споживачів та інших суб’єктів господарювання краю у листопаді складав 1930,8 тис. м³. В той час як рівень фактичного споживання у листопаді склав 3140,8 тис. м³. Переліміт склав 1 210,0 тис. м³ (або 38,5%). Найбільшими порушниками встановлених обсягів споживання природного газу в листопаді є ТОВ «Сварог-Буковина», ТОВ «Дьолер Буковина», СГ ТОВ «КОЛОСОК-2», ТОВ «Агрофірма «Оршівська» та ПрАТ «Мамалигівський гіпcовий завод».

Не краща ситуація й у сфері теплоенергетики краю, де комунальними підприємствами перевищено доведені ліміти майже удвічі. Найбільшими порушниками встановлених лімітів обсягів споживання природного газу є комунальні підприємства теплоенергетики, зокрема, у м. Чернівці – МКП «Чернівцітеплокомуненерго», у м.Новодністровськ – ДКП «Управління «Тепловодоканал», у м.Заставна – ПП «Надпредтеплосервіс», у м.Вижниця – КП «Ком-Сервіс».

За підсумками засідання, рішенням антикризового енергетичного штабу області керівників відповідних установ та підприємств краю зобов’язано взяти під особистий контроль питання дотримання встановлених обсягів споживання газу та визначити персональну відповідальність керівників підприємств за своєчасне виконання необхідних заходів щодо скороченню споживання природного газу.

Водночас, як зазначив Роман Марчук, в області на 21 об’єкті тривають роботи з переведення котелень на альтернативні види палива. Також за рішенням комісії з формування переліку об’єктів для здійснення заходів з енергозбереження щодо заміщення споживання природного газу та скорочення споживання природного газу шляхом модернізації теплогенеруючого обладнання у сфері теплопостачання за рахунок коштів субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам зазначений перелік доповнено ще 12 об’єктами, роботи на яких планується розпочати у найближчі дні. Розрахункова економія природного газу у ході впровадження вищезазначених заходів складатиме 2 млн. м3.

Також члени антикризового енергетичного штабу області звертаються до буковинців з проханням віднестись до вкрай скрутної ситуації, що склалась у сфері енергопостачання через агресію з боку РФ з розумінням та ощадливо використовувати електричну енергію та природний газ.

peredplata