Автомайдан зацікавився гральним бізнесом в Чернівцях

Ось уже п’ять років, як в Україні офіційно немає грального бізнесу. От тільки на практиці гральні заклади нікуди не зникли. Вони просто змінили вивіски та схеми отримання грошей і тепер прикриваються назвою «миттєві державні лотереї». У Чернівцях такі підпільні заклади є чи не в кожному районі, і всі про це знають. Але продовжують вперто закривати на це очі.

Активісти ГО «Автомайдан-Чернівці» знайшли щонайменше 36 гральних «точок», які, представляючись державними лотереями, пропонують відвідувачам зіграти на все тих же ігрових автоматах, з точнісінько такими ж іграми, як і 5 років тому. І програти там можна як 10 гривень, так і 100 тисяч гривень. Ми відвідали декілька гральних закладів і без проблем змогли зіграти на заборонених законом гральних автоматах (відео додається).

Згідно ч.20 ст.11 ЗУ «Про державні лотереї в Україні», у миттєвій лотереї розіграш призового (виграшного) фонду лотереї полягає у виявленні гравцем прихованої ігрової комбінації, яка закладена в лотерейному білеті (іншому засобі, який передбачений умовами лотереї) на стадії його виготовлення. Проте в пункті розповсюдження державних лотерей гравці не мають можливості навіть купити лотерейний квиток, натомість можуть взяти участь в азартних іграх на комп’ютерних симуляторах. В одному з гральних закладів Чернівців нашому активісту видали пластикову картку з надписом «Лото картка учасника миттєвої державні лотереї». За допомогою цієї картки активується ігровий апарат, на якому, після введення грошей в купюроприймач, розпочинається гра.

Установлені в таких закладах термінали електронної системи прийняття ставок можуть містити в собі прилади (програми), або бути з’єднаними з такими приладами (програмами), які самостійно визначають результат розіграшу лотереї або розмір виграшу. Це напряму суперечить суті державної лотереї. Що спільного звичайні ігрові автомати мають з державними лотереями?

Більшість ігрових точок у Чернівцях поділили між собою три «монстри» грального бізнесу: «Лотто», «Лото Мотив» та «Ройал-лото». Щоб потрапити туди не потрібно знати секретних паролів чи мати знайомих. Працюють вони цілодобово, і, зайшовши у будь-який з цих закладів, одразу можна натрапити на гравців, які спускають за ігровими автоматами сотні, а то й тисячі гривень.

Закрадаються питання: чому не має жорсткої реакції з боку компетентних органів? Це недосконалість законодавства, бездіяльність чи усвідомлений ігнор? Хто стоїть за гральним бізнесом у Чернівцях? Ці питання ми адресуємо керівництву УМВС України в Чернівецькій області.

А тепер ще один приклад того, що на жаль стали непомітними економічні злочинці – так звані «валютники». Люди, які займаються незаконним обігом валютних цінностей, не просто порушують закон, а роблять це на очах у громади Буковини. Ми надаємо відео, на якому видно, як біля ринку «Центрального» на вул. Героїв Майдану охоронці правопорядку спокійнісінько стоять поруч з «валютниками», які зовсім не бояться міняти гроші на очах в міліції (відео додається). Нам видається дивною така поведінка правоохоронців, і ми просимо керівництво обласної міліції розібратися з таким впертим ігноруванням порушення законів. Адже, коли наша країна перебуває фактично у стані війни, обов’язок кожного – сумлінно виконувати свою роботу. А правоохоронці свою виконують не вельми охоче.

Наразі ГО «Автомайдан-Чернівці» оприлюднює лише частину фото- і відеоматеріалів. Ми звертаємося до правоохоронців з вимогою негайно відреагувати на такі кричущі факти правопорушень та особисто керівникам правоохоронних відомств здійснювати контроль щодо недопущення в подальшому подібних незаконних дій.

peredplata