Чернівчанам презентували “Хроніку Української Повстанської Армії 1942-1954 років”

Прем’єра документального фільму “Хроніка Української Повстанської Армії 1942-1954 років” відбулася 23 грудня у малій залі кінопалацу “Чернівці”. Організатором заходу стала Станиця Чернівці Пласту – Національної скаутської організації України.

Фільм створено у рамках проекту “Документалістика” громадської організації “Українська Галицька Асамблея”. Презентували його представники організації – заступник голови Ради УГА Тарас Чолій та член УГА Іван Спринь.

Як зазначив Іван Спринь, “Хроніка” – це вже третя стрічка, створена в рамках цього проекту, попередніми стали “Золотий вересень. Хроніки Галичини 1939-1941 рр.” та “Срібна земля. Хроніка Карпатської України”. Розпочато роботу також над четвертим фільмом циклу, прем’єра трейлеру якого відбудеться вже незабаром.

Робота над фільмом “Хроніка Української Повстанської Армії 1942-1954 років” тривала два роки. Він складається із двох частин, у яких розповідається про історію УПА. Побудована стрічка на свідченнях близько сотні очевидців та безпосередніх учасників подій. За словами Тараса Чолія, хотілося якомога більше дізнатися про їх почуття, емоції, те, що спонукало їх взяти до рук зброю. “Ми говоримо у фільмі не про видатні постаті – Бандеру, Шухевича, а про простих людей. Цим хлопцям було по 18-20 років і вони стояли перед вибором, чи прийняти цю війну як свою, чи лишитися осторонь. Ми запитували в них, як це було – стріляти, вбивати, втрачати друзів, довгий час перебувати в лісі”. Коли розпочалась робота над фільмом, додав він, ніхто не міг уявити, що перед таким вибором опинимося сьогодні ми і нам доведеться теж прийняти цю війну.

У фільмі, зауважив Тарас Чолій, немає монтажу і спецефектів, всі кадри зняті на тих місцях, де відбувалися велися бойові дії. Було проведено глибинне дослідження, перевірено всі факти, для цього зі знімальною групою працювали наукові консультанти, які слідкували, щоб не було допущено помилок та перекручення фактів.

У Чернівцях завершується презентаційний тур “Хроніки” по Західній Україні. Зараз, зазначили координатори проекту, вже закінчується робота над дублюванням фільму англійською мовою, він буде також записаний на диски для подальшого розповсюдження. Стрічка, додав Іван Спринь, є також у вільному доступі на сайті YouTube, тому переглянути його мають можливість всі охочі.
Усіх, хто зацікавлений в організації колективного перегляду фільму, можуть звернутися до представників Пласту у Чернівцях.

peredplata