ПАТ «Чернівцігаз» здійснить щорічний перерахунок вартості газу для побутових споживачів

Протягом січня 2015 року ПАТ «Чернігівгаз» проведе щорічний перерахунок вартості газу для побутових споживачів, в яких встановлені лічильники. Залежно від обсягу газу, використаного впродовж 2014 року, визначатиметься цінова категорія споживання для кожного окремого споживача, а також коректність його розрахунків із газопостачальною компанією у 2014 році. Крім того, результати перерахунку вплинуть на встановлення цінової категорії споживання в наступному році. Це означає, що сім`ї, які економно використовували газ впродовж поточного року, не тільки перейдуть в нижчу цінову категорію споживання, але й забезпечать собі, авансове нарахування за блакитне паливо, яке буде спожите у майбутньому, за рахунок переплачених у 2014 році коштів
З 2007 року в Україні діє диференційована система оплати за газ, згідно якої вартість природного газу для споживачів залежить від річних обсягів споживання. Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП) встановлено 4 категорії споживання природного газу. Для кожної категорії визначено обсяги річного споживання та вартість блакитного палива, що діє в межах цих обсягів.
«Така диференціація цін дозволяє менше сплачувати за газ споживачам, які ощадливо ним користуються, впроваджують енергозберігаючі технології та використовують сучасне газове обладнання» – зазначає Начальник управління контролю та організації обліку газу ПАТ «Чернівцігаз» Володимир Аронець
Перехід з однієї категорії в іншу має двосторонній рух – одні споживачі переходять у вищу категорію, інші в нижчу. У разі переведення до нижчої цінової категорії різниця у вартості газу залишиться на особистому рахунку споживача. Вона буде врахована при здійсненні наступних платежів. Якщо ж перехід відбувся до вищої цінової категорії, то споживачу доведеться сплатити різницю вартості газу протягом трьох місяців з часу отримання квитанції.
«Цьогоріч, відносно теплі погодні умови сприятимуть значній економії. Тому перерахунок вартості природного газу, який здійснюється у січні 2015 року, дозволить споживачам залишитися у своїй ціновій категорії, або ж перейти до нижчої. Натомість, для тих, хто впродовж року споживав багато газу – і ціна буде більшою», – пояснює Заступник голови правління з постачання та обліку газу ПАТ «Чернівцігаз» Володимир Ляшенко.
Відповідно до постанови НКРЕ від 03.04.2014 року № 420 для споживачів, які мають встановлені лічильники газу застосовуються такі ціни: у випадку використання газу для приготування їжі та підігріву води 1,182 грн/м³. У випадку використання газу для опалення за умови, що обсяг споживання природного газу не перевищує 2500 м³ газу його ціна буде становити 1,089 грн/1 м³. Якщо ж споживання газу було більшим, але не перевищило 6000 м³, то ціна за 1 м³ буде становити 1,788 грн. За умови річного споживання газу, яке перевищує 6000 м3, то ціна блакитного палива буде становити 3,645 грн/1 м³.

peredplata