Податкова міліція Буковини відшкодувала майже 5 млн. грн. збитків по кримінальних справах

За пріоритетними напрямами діяльності підрозділами податкової міліції області викрито 47 злочинів в сфері оподаткування, 5 з яких є тяжкими та особливо тяжкими. Серед викритих кримінальних правопорушень за ухилення від сплати податків було обліковано 15 злочинів, третина з яких за ухилення від сплати податків в особливо великих розмірах.

Сума збитків по цих справах складає майже 5 млн. грн., і дана сума 100 відсотків уже відшкодована в дохід бюджету.

У боротьбі з незаконним обігом підакцизних товарів торік розставлені нові акценти – оперативні і слідчі працівники активно долучились до боротьби із цими порушеннями. Так, з незаконного обігу вилучено підакцизних товарів на загальну суму понад 11млн. грн., серед яких алкогольні напої – 481 дал на суму 0,6 млн. грн., спирт – 3754 дал на суму 2,4 млн. грн., тютюнові вироби – 1438 тис. пачок на суму 7,9 млн. грн., паливно-мастильні матеріали – 7,1 тон. на суму 78,7 тис. грн., транспортні засоби – 2 шт. на суму 80 тис. грн.

Тільки за останній рік конфісковано товарів на суму 9,3 млн. грн. в т.ч. підакцизних – 9,1 млн. грн., в т.ч. спирту – 3108,6 дал на суму майже 2 млн. грн., лікеро-горілчаних виробів – 313,6 дал на суму 0,4 млн. грн., тютюнових виробів 1275,1 тис. пачок на суму 6,6 млн. грн.

За фактами незаконного обігу підакцизних товарів складено 18 адмінпротоколів на суму майже 1,5 млн. грн. (ст. 164 КУпАП (порушення порядку провадження господарської діяльності) та ст.164-5 КУпАП (зберігання або транспортування алкогольних напоїв чи тютюнових виробів, на яких немає марок акцизного збору встановленого зразка).

Податкові міліціонери минулого року комплексно та системно відпрацьовували суттєві ризики підприємств – переможців державних закупівель. В цій сфері було обліковано 13 кримінальних правопорушень, зареєстрованих відносно постачальників, переможців держзакупівель, а також по фактах вчинення легалізації доходів одержаних злочинним шляхом. Сума отриманих бюджетних коштів суб’єктами господарювання – учасниками державних закупівель, відносно яких зареєстровано кримінальні правопорушення 19,5 млн. грн.

Також, минулого року припинено протиправну діяльність 1 «конвертаційного центру» та виявлено і припинено діяльність 8 «підпільних» цехів по виробництву фальсифікованих ЛГВ .

Головний податковий міліціонер Буковини Сергій Гакман відмічає, що найважливішим у роботі є не кількість порушених кримінальних справ, а реальний економічний ефект у вигляді податкових надходжень від задіяних у схемах підприємств реального сектору економіки та акцентував, що розслідувати справи про несплату чи мінімізацію податків легко не було ніколи, адже до шахрайських оборудок зазвичай вдаються особи, які добре знаються на законах, специфіці кримінального та податкового законодавства. Шахраї створюють заплутані схеми, в які втягуються десятки, а то й сотні реальних і фіктивних підприємств».

peredplata