На Буковині розпочато оформлення біометричних паспортів

На Буковині розпочато оформлення біометричних паспортівЗ 12 січня підрозділи міграційної служби України розпочали прийом документів з оформлення так званого біометричного паспорта громадянина України для виїзду за кордон. Де та яким чином сьогодні на Буковині можна отримати новий закордонний паспорт, ми запитали начальника Управління ДМС в області Віталія Вербицького.

За його словами, для оформлення паспорта, до електронного безконтактного носія якого внесені відповідні дані, буковинці можуть звертатися до Управління ДМС області, що по вул. Шептицького, 25. Територіальні підрозділи ДМС – Шевченківський райвідділ в Чернівцях (проспект Незалежності, 70) та райсектори у Сторожинці, Новоселиці, Заставні й Кельменцях поки що оформляють паспорти без персональних даних. Задля того, аби черги стали меншими, у цих підрозділах будуть встановлені спеціальні термінали. Тож уже невдовзі й там громадяни зможуть отримувати паспорти нового зразка із внесеними особистими цифровими даними.

Оскільки уряд розглядає можливість обладнання відповідними терміналами всіх територіальних підрозділів ДМС, є надія, що наступного місяця їх встановлять у кожному районі. Це суттєво полегшить процедуру оформлення закордонного паспорта нашим громадянам та зведе нанівець всі черги.

Підрозділи ДМС працюють щоденно з 09.00 до 18.00 з перервою з 13.00 до 13.45. З 17.00 до 18.00 здійснюється видача попередньо оформлених закордонних паспортів. Оскільки п’ятниця — скорочений робочий день, година видачі припадає на 15.45-16.45. Тож подавати документи можна щодня з 9.00 до 17.00, у п’ятницю – з 9.00 до 16.00. Для оформлення біометричного паспорта потрібно надати: паспорт громадянина України, довідку про присвоєння ідентифікаційного номера і, за наявності, попередньо оформлений закордонний паспорт.

Варто зазначити, що старі паспорти зберігатимуть чинність впродовж визначеного законом терміну – 10 років від дня видачі. Якщо власник захоче залишити його собі при оформленні нового документа, він має сплатити державне мито. Це важливо для громадян, які часто перетинають державний кордон і в чиїх паспортних документах зберігаються актуальні візи.

Поки в Україні впроваджується та освоюється нова система оформлення паспортних документів нового зразка, їх можна отримати за 30 днів у звичайному режимі та за 10 – у терміновому.
Підготувала Наталія БРЯНСЬКА

peredplata