У Чернівцях безкоштовно чіпують домашніх улюбленців

 У Чернівцях безкоштовно чіпують домашніх улюбленців  На території Чернівецької області продовжується реалізація проекту код MIS-ETC: 1537 \”Захист кордонів від небезпек, що поширюються безпритульними тваринами\” по програмі \”Румунія – Україна – Республіка Молдова 2007-2013\”. Одним із заходів проекту є безкоштовне чіпування домашніх улюбленців із подальшою їх реєстрацією у міжнародній базі даних. На сьогодні прочіповано вже 123 тварини, усього ж Європейським Союзом виділено коштів на 2000 домашніх вихованців. Тривалість акції – до жовтня 2015 року.

Швидко промайнули зимові свята зі своїми неочікуваними сюрпризами, залишивши нам багато приємних спогадів. А чи отримали подарунки Ваші домашні улюбленці? Адже вони своєю відданістю та безмежною любов’ю заслужили кращого.

Саме зараз Ви можете скористатися нагодою й потішити своїх вихованців, адже у місті проводяться безкоштовні чіпування та реєстрація домашніх тварин.

Чіпування як найнадійніший спосіб ідентифікації чотирилапих набуває все більшої актуальності. Практично весь Захід вже протягом тридцяти років чіпує своїх домашніх улюбленців, й це стало такою ж нормою, як вакцинація від сказу.

Дана процедура полягає у ін’єкціонному вживленні під шкіру тварини мікрочіпа (завбільшки з рисове зернятко), який містить відомості як про вихованця, так і про його власника. Дані заносяться в єдину базу даних й можуть бути зчитані за допомогою сканера.

Популярність чіпування можна пояснити рядом переваг:
1. сама процедура є майже невідчутною (не болючішою від уколу) й нешкідливою для улюбленця, на відміну від таврування;
2. мікрочіп неможливо зрізати, підробити, дані з нього неможливо загубити чи замінити;
3. воно сприяє швидкій ідентифікації тварини, наприклад, якщо вона загубилася;
4. мікрочіп залишається з вихованцем на все життя, дані, які він містить, можуть бути доповнені додатковими відомостями про стан його здоров’я, перенесені захворювання, алергії, проведені вакцинації та ін.;
5. сьогодні чіпування є обов’язковою умовою для перетину кордону з домашнім улюбленцем в ряді країн (Єврозони, США, Ізраїлю);
6. за його допомогою здійснюється ідентифікація тварин на виставках та унеможливлюється їх підміна під час даних заходів чи у інших випадках (наприклад, під час транспортування);
7. електронний паспорт тварини допоможе довести право власності на вихованця у випадку його крадіжки чи підміни.

На жаль, в Україні власники тварин лише почали знайомство з даною процедурою. Однак, якщо ми хочемо наблизитись до стандартів міжнародного співтовариства, чіпування домашніх вихованців є обов’язковим.

Сьогодні вже чимало ветеринарних клінік Чернівців пропонують господарям пройти процедуру чіпування домашніх улюбленців. Однак вартість такої послуги складає близько 200-300 грн.

Завдяки фінансової підтримки Європейського Союзу (сума гранту – 624214,72 євро або 7392598,64 гривень) в рамках реалізації проекту код MIS-ETC: 1537 “Захист кордонів від небезпек, що поширюються безпритульними тваринами” у нашому місті почав свою роботу центр реєстрації домашніх тварин. Одним із напрямків його діяльності є безкоштовне чіпування домашніх улюбленців.

Дану процедуру чернівчани можуть здійснити абсолютно безкоштовно у Чернівецькій обласній державній лікарні ветеринарної медицини за адресою: вул. Сторожинецька, 115 та ветеринарній клініці “Ніка” за адресою: вул. Руська, 129 А.

Зазначаємо, що при цьому Ваш вихованець автоматично реєструється в загальноєвропейській базі «Europetnet».
Так, якщо Ви знайшли домашню тварину, то за вказаними вище адресами можна перевірити сканером, чи є у неї чіп, зчитати з нього код та знайти її власника в базі animal-id.info, ввівши код в поле “номер транспордера”.

peredplata