Як поводитися у випадку незаконного затримання правоохоронцями

Прокуратурою Шевченківського району м. Чернівці встановлено, що протягом 2014-2015 років уповноваженими службовими особами Шевченківського РВ УМВС України в Чернівецькій області затримано 28 осіб.
Проведеними перевірками встановлено, що працівники міліції не завжди повно роз’яснюють права особам, яких затримують. Також мають місце випадки затримання осіб без складання відповідних процесуальних документів. У зв’язку з чим, з метою захисту прав і свобод громадян, а також попередженню неправомірних дій з боку працівників ОВС, роз’яснюємо наступне.

Статтею 208 КПК України передбачено, що уповноважена службова особа має право без ухвали слідчого судді, суду затримати особу, підозрювану у вчиненні злочину, за який передбачене покарання у виді позбавлення волі, лише у випадках:
1) якщо цю особу застали під час вчинення злочину або замаху на його вчинення;
2) якщо безпосередньо після вчинення злочину очевидець, в тому числі потерпілий, або сукупність очевидних ознак на тілі, одязі чи місці події вказують на те, що саме ця особа щойно вчинила злочин.
У разі затримання працівниками міліції, по можливості, слід дотримуватись наступних пунктів, зокрема:
 не чинити фізичного опору, не намагатись втікати, попросити представитись та пред’явити Вам службове посвідчення;
 вимагати негайного повідомлення підстав затримання та у вчиненні якого злочину Ви підозрюєтесь;
 проконтролювати аби службовими особами обов’язково було зроблено запис в журналі інформування центрів з надання безоплатної допомоги затриманим із зазначенням прізвища, ім’я та по-батькові, а також точним часом та датою Вашого затримання;
 негайно повідомити близьких та родичів про затримання та місце перебування;
 вимагати скористатись правом мати захисника, отримувати медичну допомогу, давати пояснення, показання або не говорити нічого з приводу підозри проти Вас;
 вимагати складення протоколу про затримання.
Крім того, необхідно пам’ятати, що особистий обшук та огляд Ваших речей проводиться тільки в присутності понятих.
Одночасно повідомляємо, що незаконні дії працівників органів внутрішніх справ Ви в праві оскаржити до органів прокуратури.

В. Гринькова, Прокурор прокуратури Шевченківського району м. Чернівці юрист 3 класу

peredplata