Чернівці просять Київ надати вакцини для щеплень

Чернівці просять Київ надати вакцини для щеплень Чернівці просять МОЗ України оперативно забезпечити постачання вакцин для щеплення дітей
Оперативно вирішити питання централізованого забезпечення Чернівців вакцинами для обов’язкових щеплень дітей просить міністра охорони здоров’я Олександра Квіташвілі міський голова Олексій Каспрук. Він звертає увагу міністра, що наразі ситуація із постачанням зазначених вакцин є загрозливою.
Зазначено, що торік спостерігалося вкрай незадовільне постачання вакцин для виконання профілактичних щеплень дитячого населення міста. Фактично було забезпечено постачання лише вакцини БЦЖ (туберкульоз), а постачання інших вакцин не перевищувало 30% від потреби.
Так, за 12 місяців 2014 року, лікувальними закладами міста отримано:
• ХІБ (гемофільна інфекція) – 1450 доз при потребі 4986 (29, 0%);
• КПК (кір, паротит, краснуха) – 1508 доз при потребі 10360 (14,5%);
• Інфанрікс (дифтерія, правець, кашлюк) – 1280 доз при потребі 4414 (29%);
• Пентаксим (дифтерія, правець, кашлюк, поліомієліт та гемофільна інфекція) 972 дози при потребі – 7922 ( 12,3%);
• Оральна поліомієлітна вакцина – 5500 доз при потребі 18324 (30%).
З початку 2015 року ситуація із постачанням вакцин для дитячого населення не поліпшилася. Станом на 05.02.2015 року в Чернівцях в пологових будинках, які здійснюють щеплення немовлят проти туберкульозу та гепатиту, препарату БЦЖ для вакцинації майже не залишилося, а вакцина проти гепатиту «В» взагалі відсутня. Загалом, вакцина проти гепатиту «В» останній раз поставлялася в місто в грудні 2013 року та була використана до квітня 2014 року. Вакцина АДП (дифтерія, правець) для дітей шкільного віку взагалі не постачалася в місто впродовж останніх 2 років.
Враховуючи вкрай недостатнє постачання вакцин для дітей першого року життя та для проведення ревакцинації АКДП, як альтернатива, батькам наразі пропонується придбати вакцину за власні кошти через аптечну мережу. Загальна сума на придбання вакцин для необхідного вакцинального комплексу однієї дитини до року станом на 05.02.2015 р. становить в середньому 1 350 грн. (при умові придбання в аптечній мережі міста), що є значним навантаженням на батьків. Більшість молодих родин неспроможні оплатити такі витрати, що веде до зниження відсотку прищеплених дітей і погіршує епідеміологічну ситуацію. Тому міський голова просить міністра охорони здоров’я Олександра Квіташвілі терміново вжити заходів для оперативного постачання необхідних для профілактичного щеплення дітей вакцин у повному обсязі до потреби.

peredplata