У Чернівецькій області через паління в ліжку загинув чоловік

Близько 8 години ранку на спец лінію 101 надійшло повідомлення про пожежу в житловому будинку села Нелипівці Кельменецького району. На місце події одразу виїхав черговий караул пожежно-рятувальної частини міста Кельменці. Як з’ясувалося чоловік проживав сам. Пожежу виявили сусіди які вранці проходили повз будинок і побачили як з вікна будинку виходить дим. Одразу подзвонили за номером 101 та кинулись на допомогу. Оскільки площа пожежі була не значна люди використовуючи підручні засоби загасили пожежу до прибуття пожежно-рятувальних підрозділів. На час коли виявили пожежу власник оселі був без ознак життя. Вогнем знищено ліжко та речі домашнього вжитку. Ймовірна причина пожежі порушення правил пожежної безпеки під час куріння.
Ще три пожежі виникли через спалювання сухої трави на відкритих територіях області. Завдяки оперативному реагуванню на дані пожежі, вдалося вчасно ліквідувати їх в тих межах яких застали пожежно-рятувальні підрозділи та запобігли перекиданню вогню на поруч розташовані житлові будинки.
Управління ДСНС України у Чернівецькій області нагадує, що пожежі спричинені спалюванням сухої трави небезпечні тим, що за короткий проміжок час набирають великих розмірів. На відкритій території в безвітряну погоду вогонь може розповсюджуватися зі швидкістю до 4-х км. за годину, а у вітряну – до 30 км; висота полум’я досягає 2-х метрів. Проте найбільшу небезпеку несе пожежа, яка розповсюджується при сильному вітрі з різкими змінами напрямку та швидкості. Як правило, територія таких пожеж протягом 15-30 хвилин збільшується в 2-3 рази. Гасіння таких пожеж пов’язано з подоланням великих труднощів, затратою значних матеріальних засобів і людських ресурсів.
Нагадаємо і про те, що відповідно до статті 77-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення, випалювання стерні, лугів, пасовищ, ділянок із степовою, водно-болотною та іншою природною рослинністю, а також опалого листя у парках, інших зелених насадженнях та газонах у населених пунктах без дозволу органів державного контролю у галузі охорони навколишнього середовища або порушення умов такого дозволу – тягне за собою адміністративну відповідальність.
Управління ДСНС України у Чернівецькій області звертається до буковинців дотримуватися правил пожежної безпеки:
– будьте вкрай обережні у поводженні з відкритим вогнем;
– не залишайте без нагляду розпалене багаття;
– не розпалюйте багаття біля будинків та садиб;
– не спалюйте суху траву;
Отже, основні заходи пожежної без¬пеки нескладні і не вимагають ніяких матеріальних витрат, але їх своєчасне й ре¬тельне виконання дозволить вберегтися від біди. Пам’ятайте, що простіше запобігти пожежі, ніж потім її ліквідувати!

Прес-служба УДСНС України у Чернівецькій області

peredplata