На Буковині 173 медики-викладачі отримали повістки

На Буковині 173 медики-викладачі отримали повісткиПерші мобілізаційні повістки почали отримувати викладачі-медики на Буковині та Прикарпатті. Вже найближчим часом більше 300 педагогів можуть змінити викладацькі кафедри на зброю. Що ж буде з навчальним процесом та як до такої перспективи ставляться студенти?

173 повістки з військкомату отримали педагоги Буковинського державного медуніверситету. Це третина усього викладацького складу. Зараз усі проходять медогляд.

\”Більшість якраз медиків є військовозобов\’язані. Вони мають офіцерські звання від молодшого лейтенанта до капітана. Відповідно, всі вони підлягають виклику до військкомату для уточнення інформації\”, – розповів проректор з науково-педагогічної роботи Буковинського державного медичного університету Ігор Геруш.

На Схід уже відправили двох викладачів університету, а їхні лекційні та практичні заняття, розподілили між іншими педагогами. Та в ректораті не знають що буде, коли на Схід заберуть викладачів, замінити яких нікому.

\”А хто буде лікувати людей? Хто буде вчити наших майбутніх лікарів, які будуть лікувати тих воєнних, тих поранених так само?\” – розповів доцент кафедри гігієни та екології Буковинського державного медичного університету Тарас Кметь.

Подібна ситуація й в Івано-Франківську. Там в зону АТО кличуть майже 150 викладачів-медиків. А 11 із них вже забрали на військові навчання. Не допомагають навіть скарги і звернення: минулого літа ректор університету просив обласного комісара не надсилати повістки.

\”Мені для забезпечення навчального процесу потрібні із тих 136 чоловік. Приблизно 60 чоловік, які ну край необхідні, бо я не маю ким їх замінити\” – пояснив ректор Івано-Франківського національного медичного університету Микола Рожко.

\”З моменту оголошення мобілізації, будь-яке бронювання відміняється. Ми мали, по-моєму, час з вересня по грудень\”, – пояснив виконувач обов\’язків військового комісара Івано-Франківської області Олег Мороз.

Тим часом, непорозуміння між керівництвом ВИШу та комісаріатом вже відчули на собі студенти.

\”Групи об\’єднують в підгрупи разом для того, щоб змінити навчальний процес, щоб продовжувалось наше навчання. Багато викладачів досить забрали вже\”, – розповідає студент Івано-Франківського національного медичного університету Артем Савчук.

В ректоратах кажуть: має бути розроблена схема мобілізації, яка б, у першу чергу, не заважала навчальному процесу. Вже звернулися до Кабміну. чекають на відповідь.

Ольга Паламарюк, Діана Даниленко, Ігор Ріга, Владислав Семенкович та Андрій Пришляк. Новини, телеканал \”Інтер\”

peredplata