Екс-посол Німеччини: в українській політиці домінують \”злодії в законі\”

Лідери Євросоюзу не приїдуть на саміт до Києва в грудні, якщо екс-прем\’єр Юлія Тимошенко сидітиме у в’язниці.

Таку думку висловив колишній посол Німеччини в Україні Дітмар Штюдеманн в інтерв’ю \”Німецькій хвилі\”.

На питання, чи може він собі уявити приїзд до Києва верховного представника ЄС з питань спільної зовнішньої політики і політики безпеки Кетрін Ештон або президента Єврокомісії Жозе Мануеля Баррозу, якщо Тимошенко не випустять, екс-посол сказав: \”Нам, європейцям, таке уявити просто неможливо\”.

\”Це не відповідало би ані демократичним традиціям, ані базовим демократичним принципам\”, – додав Штюдеманн.

\”Треба сказати чітко: українська сторона має діяти. Адже саміт має сенс лише у тому випадку, якщо він відбудеться на найвищому рівні. На це він і саміт. Немає сенсу проводити такі заходи на рівні осіб другої або третьої ланки\”, – вважає екс-посол.

Він зазначив також, що його \”фантазії не вистачає\”, щоб уявити собі підписання угоди про асоціацію між Україною і ЄС \”без якогось принципового рішення у справі Тимошенко, а також у питанні забезпечення верховенства права загалом\”.

На думку Штюдеманна, в Україні дійсні два поняття, які у Західній Європі невідомі: це телефонне правосуддя і \”злодії у законі\”.

\”Домінування цих явищ в українській політиці є наслідком неспроможності політичних еліт України, починаючи з набуття нею незалежності. Це не є винаходом тих, хто при перебуває при владі сьогодні. Але сьогоднішня влада не докладає достатніх зусиль, аби це змінити\”, – вважає колишній посол Німеччини.

За його словами, в демократичних державах існує недоторканість урядовців з точки зору наслідків прийнятих ними політичних рішень.

\”Ви можете собі уявити, щоб сьогодні у Греції кинули до в’язниці тих колишніх урядовців, які свого часу домоглися входження країни до єврозони? Уявіть собі, що зараз би постали перед судом всі ті європейські політики, які свого часу запровадили євро, не створивши засад спільної відповідальності за економічну і фінансову політику\”, – сказав він.

Екс-посол назвав несерйозними \”відмовки\” президента Віктора Януковича щодо того, що він не може втручатися у незалежне правосуддя.

\”По-перше, в Україні немає незалежного правосуддя. По-друге, з огляду на те, що більшість у Верховній Раді мають соратники Януковича, не мало би бути жодних проблем із тим, аби привести законодавство у відповідність до міжнародних демократичних стандартів\”, – вважає Штюдеманн.

Українська правда

peredplata