Як працює податковий компроміс у Чернівцях (інтерв’ю начальника ДПІ)

Як працює податковий компроміс у Чернівцях (інтерв’ю начальника ДПІ)Рівно місяць пройшов з того часу, як набрав чинності Закон України №63-VІІІ від 25 грудня 2014 року «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо особливостей уточнення податкових зобов’язань з податку на прибуток підприємств та податку на додану вартість у разі застосування податкового компромісу».
Про реалізацію норм цього Закону на теренах бізнес простору нашого міста ми вирішили поспілкуватись із начальником ДПІ у м. Чернівцях Миколою Загарюком.

Миколо Васильовичу, розкажіть, будь ласка, чи є вже бажаючі легалізувати свої доходи серед чернівецьких платників?
Наразі 3 чернівецьких підприємства вже подали відповідні заяви. Сума, яку бажають легалізувати ці підприємства складає близько 4-х млн.грн.
В ДПІ у м. Чернівцях створено комісію, фахівці якої розглядають усю наявну інформацію щодо повноти відображення господарських операцій, аналізують результати документальних перевірок (якщо процедура податкового компромісу поширюється на неузгоджені податкові зобов»язання, нараховані за результатами перевірок) та приймають відповідне рішення.

Чи є вже приклади, коли компромісу вдалося досягти?
Так, одне з підприємств вже скористалося своїм правом на податковий компроміс.
Думаю, що цей приклад спонукатиме багатьох представників чернівецького бізнесу до легалізації доходів.
Адже підприємству під час перевірки було донараховано близько 400 тис. грн. податкових зобов»язань, які перебували у стадії оскарження. За результатами прийнятого рішення підприємство сплатило до бюджету всього 14 тис. грн., при цьому повністю розрахувавшись перед державою.
Важливим є і те, що легалізувавши свої доходи, є можливість назавжди перегорнути цю «сумнівну» сторінку в історії підприємства та розпочати з чистого листа. Я маю на увазі, що у разі досягнення податкового компромісу, перевірки щодо податку на прибуток та ПДВ за уточненими операціями у наступних періодах за цими податками контролюючими органами не проводяться.

Дійсно, сплатити 14 тис. грн. замість 400 вигідно… Але чому тоді так довго «розкачується» бізнес? Чогось вичікує, чи просто не вірить у реальність такої можливості?

Для мене це теж загадка… Такій поведінці підприємців може бути кілька пояснень.
По – перше, багато керівників підприємств, з якими я особисто спілкувався, просто не можуть повірити у реальність компромісу. Тобто, як можна сплатити 5% і все?.. Кожен очікує якихось «підводних каменів». Простіше кажучи, не вірять, що держава насправді дає шанс на, так би мовити, «податкову амністію».
По – друге, це в чернівецьких традиціях – хочуть побачити реальні приклади. Адже бути першим – завжди непросто, краще вичікати і подивитись, які будуть перші результати. А потім вже думати,- чи варто претендувати на компроміс.
Звісно, навчатись на чужому досвіді та помилках – дуже добре, але варто пам»ятати, що Закон про компроміс діятиме лише впродовж 90 днів, тобто до 16 квітня. А час минає дуже швидко, тому за спогляданнями чужого досвіду можна просто не встигнути скористатись такою гарною можливістю.

peredplata