Заборгованість буковинців за спожитий газ складає 70 мільйонів

Заборгованість населення Буковини за спожитий природний газ сягнула 70 млн. грн. Такий розмір заборгованості є критичним для стабільного функціонування газового господарства краю. Наразі ПАТ «Чернівцігаз» продовжує забезпечення безаварійного та безперебійного газопостачання споживачам за рахунок резервних фондів.

Різке зростання заборгованості населення Чернівецької області за спожитий природний газ може негативно позначитись на стабільності функціонування газового господарства краю, а відтак і на якості газопостачання. Лише впродовж опалювального сезону споживачі блакитного палива збільшили свої борги майже на 30 млн. грн. Станом на 1 лютого 2015 року загальна сума боргу населення перед ПАТ «Чернівцігаз» склала 70 млн. 600 тис. грн.

Серед найбільших боржників мешканці м. Чернівці, Кіцманського, Новоселицького та Вижницького районів. Суми їхньої заборгованості станом на 1 лютого 2015 року становить – 24 млн. 122 тис., 11 млн. 274 тис., 9 млн. 288 тис. та 6 млн. 949 тис. грн відповідно.

Ситуація, що склалась має 2 негативних наслідки. По-перше, відсутність надходжень від поставленого газу спричиняє заборгованість ПАТ «Чернівцігаз» перед НАК «Нафтогаз України», а НАКу перед зарубіжними партнерами, що призводить до спустошення державного бюджету, коштами якого компенсується вартість імпортованого газу.

По-друге, через несплати газове господарство області не отримує тарифну виручку, за рахунок якої закуповуються матеріали та обладнання для обслуговування, профілактики та ремонту газових мереж. Наразі переважну більшість робот ПАТ «Чернівцігаз» здійснює за рахунок резервних фондів, яких вистачить максимум на 1,5-2 місяці роботи.

Відсутність погашення заборгованості та вичерпність резервних фондів підприємства в перспективі може призвести до порушення стабільності газопостачання та збільшення кількості аварійних ситуацій.

«Ми розуміємо, що основною причиною різкого зростання заборгованості є погіршення соціально-економічної ситуації в країні та відсутність дієвих реформ. Ми також розуміємо, що люди вимушені дедалі більше відмовляти собі навіть в звичних для повсякденного життя речах. Однак в даній ситуації в нас немає іншого виходу як розпочати масові відключення боржників. Сподіваюсь, що наші споживачі зрозуміють, що газ не є тим, чим слід пожертвувати, адже саме він приносить тепло і комфорт в їхні оселі. Відтак, звертаюсь до всіх боржників з проханням розрахуватись за спожите блакитне паливо», – зазначив Голова правління ПАТ «Чернівцігаз» Віктор Горда.

З питань погашення або реструктуризації заборгованості просимо звертатися до Відділів супроводження клієнтів – фізичних осіб ПАТ «Чернівцігаз» у м. Чернівці та районах Чернівецької області за місцем проживання.

peredplata