Водокористувачі Буковини сплатили до бюджету майже 0,6 млн. грн.

Таку суму податку сплатили до зведеного бюджету суб’єкти господарювання, які використовують у своїй господарській діяльності водні ресурси з початку 2015 року – інформують у Головному управлінні ДФС у Чернівецькій області.

Законом України від 28 грудня 2014 року № 71-VIII „Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законів України щодо податкової реформи” внесено зміни до Податкового кодексу України, згідно з яким введено нове поняття \”рентна плата\”, яке об’єднує раніше існуючі рентні платежі.

Так, пп. 251.1 ПКУ встановлено, що в склад рентної плати входить зокрема, рентна плата за спеціальне використання води.

Відповідно до ст. 255 ПКУ визначено платників рентної плати за спеціальне використання води, об\’єкт оподаткування, базу оподаткування та ставки.

Відтак, як і раніше платниками цього збору є водокористувачі – суб’єкти господарювання незалежно від форми власності: юридичні особи, їх філії, відділення, представництва, інші відокремлені підрозділи без утворення юридичної особи (крім бюджетних установ), постійні представництва нерезидентів, а також фізичні особи – підприємці, які використовують воду, отриману шляхом забору води з водних об’єктів (первинні водокористувачі) та/або від первинних або інших водокористувачів (вторинні водокористувачі), та використовують воду для потреб гідроенергетики, водного транспорту і рибництва.

peredplata