Податківці Буковини за «круглим столом» роз’яснювали «єдинникам» про новації в застосуванні реєстраторів розрахункових операцій

Вчора, в Головному управлінні ДФС у Чернівецькій області відбулося засідання «круглого столу» з актуальною тематикою для платників єдиного податку: «Зміни до законодавства в сфері застосування реєстраторів розрахункових операцій».

Суб’єкти господарювання області прийнявши запрошення до участі, мали нагоду отримати професійні роз’яснення самих податківців, які контролюватимуть виконання вимог Податкового кодексу в цій сфері, а також вимоги Закону України від 06 липня 1995 року №265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» (далі – Закон №265) з 1 січня цього року.

Зважаючи на присутню аудиторію, фахівці відділу контролю за проведенням розрахункових операцій та проведення фактичних перевірок регіонального відомства у повному складі на чолі з заступником начальника Головного управлінні ДФС у Чернівецькій області Наталією Чернівчан ґрунтовно підготувалися до дискусії за «круглим столом», озброївшись новими нормами Закону №265 та відповідними роз’ясненням до нього.

Привітавши платників податків Буковини, Наталія Чернівчан в якості головного модератора заходу, оголосила основні положення нового Закону та поінформувала про передумови його ухвалення. Управлінець підкреслила, що це тільки перша зустріч в цьому році з платниками сфери торгівлі, громадського харчування та послуг краю, яким цікава запропонована тема. Обов’язково, з набуттям відповідних обертів процесу з реєстрації реєстраторів розрахункових операцій, фіскальна служба області ініціює наступну таку зустріч за участі представників територіального відділення Асоціації платників податків, які, сподіваюсь, володіють об’єктивною інформацією від широкого загалу платників, діючи в їх інтересах.

Інші управлінці, безпосередньо, до статусу посад, інформували про тих платників, яким обов’язково необхідно застосувати РРО і тих, яким за цим Законом, дозволено не запроваджувати реєстратори. Між тим, найвищої уваги платники виявили під час висвітлення питання відповідальності платників за порушення законодавства користувачами реєстраторів і тих платників, які нехтуватимуть цією вимогою законодавства.

Як і очікувалося, офіційна частина заходу відбулась у стриманій атмосфері. Адже, запал з’явився, коли підприємцям надали право самим виступити чи поставити запитання посадовцям профільного підрозділу.

Переважна більшість запитань під час зустрічі, все ж таки, стосувалась оперативності переходу платників на новий режим. І стурбованість платників обґрунтована. У складних економічних умовах сьогодення це значні витрати підприємця: перш за все – це витрати на придбання реєстраторів розрахункових операцій, якщо платник, наприклад, володіє декількома торгівельними «точками», по-друге – це освоєння самого сервісу, пов’язаного з функціонуванням і обслуговуванням реєстраторів, якщо господарник до цього часу не мав досвіду користувача РРО.

На що посадовці, заспокоюючи, озвучили терміни, чіткі етапи запровадження законодавчих змін для кожної групи платників, для яких діятимуть у першому півріччі 2015 року відповідні стимули.

Таким чином, обов’язкове застосування РРО платниками розпочнеться з 01 липня 2015 року – платниками єдиного податку ІІІ групи, а платниками єдиного податку ІІ групи – з 01 січня 2016 року.

Платники єдиного податку ІІ і ІІІ груп (крім тих, які здійснюють діяльність на ринках, продаж товарів дрібнороздрібної торговельної мережі через засоби пересувної мережі), які з 1 січня 2015 року до 30 червня 2015 року почали застосовувати у власній господарській діяльності РРО, з дати такого застосування до 1 січня 2017 року звільняються від проведення перевірок з питань дотримання порядку застосування.

Окрім того, РРО не застосовуватимуть платники єдиного податку І групи, а також ІІ – ІІІ груп, якщо вони здійснюють діяльність на ринках або продають товари дрібнороздрібної торговельної мережі через засоби пересувної мережі.

На останок, начальник відділу контролю за проведенням розрахункових операцій та проведення фактичних перевірок Олег Сочикан звернувся до учасників «круглого столу» з проханням до тих платників, які функціонують без реєстраторів розрахункових операцій, але мають на меті їх запровадити, не відкладати на останній місяць процедуру їх реєстрації в контролюючому органі. Адже, в області сьогодні впроваджують діяльність більше ніж 14 тис. «єдинників» ІІ групи та 3,6 тис. – ІІІ групи.

peredplata