МВС Буковини нагадує: за ухилення від мобілізації настає адміністративна та кримінальна відповідальність

МВС Буковини нагадує: за ухилення від мобілізації настає адміністративна та кримінальна відповідальністьВідповідно до статті 210-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення, порушення законодавства про оборону, мобілізаційну підготовку та мобілізацію (зокрема неявка на виклик до військового комісаріату без поважних причин) тягне за собою накладення штрафу на громадян від десяти до тридцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 170 до 510 грн.).

У разі, якщо впродовж року особа вже вчиняла таке правопорушення, то розмір штрафу становитиме від тридцяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 510 до 1700 грн.). Дане покарання передбачено лише для фізичних осіб. Якщо ж зафіксовано факт вчинення правопорушення посадовою особою (наприклад керівник підприємства відмовиться надавати військовим транспорт підприємства, не надасть звіт щодо вжитих заходів з мобілізаційних завдань), розмір штрафу може становити від тридцяти до трьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 510 до 5100 грн.).

Також наголошуємо, що сплата штрафу не звільняє військовозобов’язаного від його фактичної мобілізації. Окрім того, якщо особа не з’являється до військомату за мобілізаційним викликом, тим самим уникаючи обов’язку поповнити ряди Збройних сил, то Кодексом про адміністративні правопорушення передбачено такий захід, як доставка порушника з метою складення протоколу про адміністративне правопорушення до відповідного органу. Тобто працівники військового комісаріату або міліції можуть доставити громадянина, який не з’явився за мобілізаційним викликом, до військового комісаріату. Там вже відразу складуть відповідний протокол та винесуть постанову про притягнення до адміністративної відповідальності та накладення відповідного штрафу.

Окрім того, за ухилення від мобілізації на військовозобов’язаних чекає кримінальна відповідальність. Остання передбачена у Кримінальному кодексі України наступними статтями:

– Стаття 114-1 – Перешкоджання законній діяльності Збройних Сил України та інших військових формувань.

1. Перешкоджання законній діяльності Збройних Сил України та інших військових формувань в особливий період – карається позбавленням волі на строк від п’яти до восьми років.

2. Те саме діяння, яке призвело до загибелі людей або інших тяжких наслідків, – карається позбавленням волі на строк від восьми до п’ятнадцяти років.

Стаття 335. Ухилення від призову на строкову військову службу, військову службу за призовом осіб офіцерського складу

Ухилення від призову на строкову військову службу, військову службу за призовом осіб офіцерського складу – карається обмеженням волі на строк до трьох років.

Стаття 336. Ухилення від призову за мобілізацією

Ухилення від призову за мобілізацією – карається позбавленням волі на строк від двох до п\’яти років.

Стаття 337. Ухилення від військового обліку або спеціальних зборів

1. Ухилення військовозобов\’язаного від військового обліку після попередження, зробленого відповідним військовим комісаріатом, – карається штрафом до п\’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправними роботами на строк до двох років, або арештом на строк до шести місяців.

2. Ухилення військовозобов\’язаного від навчальних (чи перевірних) або спеціальних зборів – карається штрафом до сімдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або арештом на строк до шести місяців.

Тож УМВС України в Чернівецькій області звертається до усіх військовозобов’язаних буковинців: перш ніж ухилятися від виконання свого обов’язку перед Батьківщиною, добряче подумайте про наслідки та відповідальність.

СЗГ УМВС України в Чернівецькій області

peredplata