Бюджет Чернівців поповнили понад 7 мільйонів роздрібного акцизу

Цього року чернівецькі підприємці сплатили 7,1 млн. грн. акцизного податку з роздрібного продажу підакцизних товарів, який запроваджено з 1 січня 2015 року відповідно до Закону України від 28 грудня 2014 року №71-VІІІ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо податкової реформи».
Нагадаємо, що згідно з оновленим п.п. 14.1.212 п. 14.1 ст. 212 Податкового кодексу, реалізація суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі підакцизних товарів – це продаж пива, алкогольних напоїв, тютюнових виробів, тютюну та промислових замінників тютюну, товарів, зазначених у п.п. 215.3.4 п.215.3 ст.215 ПКУ, безпосередньо громадянам та іншим кінцевим споживачам для їх особистого некомерційного використання незалежно від форми розрахунків, у тому числі на розлив у ресторанах, кафе, барах, інших суб\’єктах господарювання громадського харчування.
Cтавка податку для підакцизних товарів, реалізованих суб’єктами господарювання, встановлюються за рішенням сільської, селищної або міської ради у відсотках від вартості (з податком на додану вартість) та складає 5 %.
Цей податок сплачується до місцевої казни, одночасно скасовано збір на розвиток виноградарства, садівництва та хмелярства, який перераховувався до держбюджету.
Запровадження нового акцизного податку як стабільного джерела наповнення доходної частини бюджету дасть можливість забезпечити додаткові фінансові ресурси для місцевих громад на шляху до бюджетної децентралізації.
Інформаційно – комунікаційний відділ ДПІ у м. Чернівцях

peredplata