Чуттєва музика скрипальки Мирослави Которович зачарувала чернівчан

Чуттєва музика скрипальки Мирослави Которович зачарувала чернівчанМинулої неділі до Чернівців завітала чудова українська скрипалька Мирослава Которович з камерним ансамблем „ Артехатта”. Колектив виконав твори зарубіжних композиторів у ритмі „танцю свободи” – танго.

Мене особисто привабив цей концерт прізвищем виконавиці. Річ у тім, що наприкінці 70-х років минулого століття я слухала твори Й.-С.Баха та К. Сен-Санса у виконанні тоді молодого українського скрипкового віртуоза Богодара Которовича. В подальшому він, відомий у світі, народний артист України, неповторний Маестро, один з небагатьох, двічі удостоювався права грати на скрипці Н. Паганіні роботи А. Гварнері.

А цього разу приїхала його талановита донька, і я не могла пропустити таку подію. І мої передчуття були виправдані. Мирослава Которович працює в неповторному стилі, який нагадує чуттєву музичну виставу. Магнетична харизма скрипальки, її щирість і відкритість захоплюють буквально з першої миті.
Вона постійно співпрацює з молодими виконавцями, прокладаючи власну стежину до сердець меломанів. Принагідно пані Мирослава розповіла, що прем’єра цього танго-концерту відбулася 22 січня минулого року, коли на Майдані у Києві чинились масові вбивства безневинних людей. Музиканти вагалися, чи варто у такий трагічний день давати концерт. І все ж таки наважилися, адже всім серцем хотіли, щоб Майдан переміг і виборов волю. Музика свободи – танго – була тоді доречною. А щоб якось висловити солідарність з майданівцями, вийшли на сцену у театральних чорних масках, які зірвали з себе в кінці виконаного твору.

Тепер також емоції, спричинені чудовим експресивним виконанням музичних композицій, зашкалювали. Глядачі не хотіли відпускати музикантів. Шкода, що охочих послухати гарну музику виявилося не так багато, як того хотілося б. Присутні ж в філармонійній залі безумовно стали свідками унікального дійства, яке люб’язно подарувала Мирослава Которович разом із своїми однодумцями.
Тетяна Кратко

peredplata