Центральний вхід до Товтрівської школи на Заставнівщині перетворився на смітник

Народна трибуна
Крик душі

«Центральний вхід до нашої школи впродовж тривалого часу не функціонує, бо неподалік нього утворилося стихійне звалище, на яке ні директор, ні сільський голова не зважає, а учні, вчителі та навіть керівництво від освіти і району, і області через це змушені користуватися так званим «боковим» (запасним) входом, – крик душі мешканців села Товтри Заставнівського району. – Школа є однією з кращих закладів такого рівня у районі, та й село наше дуже гарне.

Неприглядна картина, яка уже впродовж багатьох років спостерігається поблизу навчального закладу, не може залишати байдужими нас, батьків дітей, котрі тут навчаються. Поряд з триповерховою будівлею школи у самому центрі села розташовані два господарства: в одному з них живуть люди, а інше пустує, бо внаслідок пожежі давно перетворилось на руїну. Невідомо, яким чином ці господарства тут залишилися – старші товтрівці кажуть, що за генеральним планом будівництва школи їх мали знести.

Отож саме тут утворився стихійний смітник. Подвір’я заростає бур’янами, а недбайливі односельці ще й закидають його усіляким непотребом: битими склянками, дохлими щурами, кішками чи собаками, тіла яких розкладаються на повітрі. Все це негативно впливає на імідж школи, яка невдовзі має відзначати свій 40-літній ювілей. Крім того, наші діти постійно наражаються на небезпеку. Допоможіть нам позбутися недбальства поряд зі школою, врятуйте наших дітей від небезпеки, яка в ньому криється!».

Писк влади
Сільський голова Товтрів Віктор Іванович Коханий:

– Коли ця школа споруджувалася, довколишня територія була забудована житловими будинками. Колгосп збудував господарям житло в іншому місці, й вони перейшли до нових будинків. Інша ж родина залишилася, не перейшла, бо хотіла більше грошей. Тепер ці люди кажуть, що колгосп їм не компенсував матеріальних збитків, а перевірити це зараз, довести неможливо (?!). Господиня руїн, про які йдеться, живе у сина, а той каже, що свою хату збудував самотужки. Мати з сином хотіли приватизувати там землю, але сесія сільради не дала на це згоди. Я постійно вказую їм, аби навели порядок, бо справді все заростає, та ще й діти викидають сміття… Вони ж кажуть, що житловий будинок їхній. Документів не мають. Вимагали минулого року від сільради 10 тисяч гривень компенсації та обіцяли віддати його рештки сільраді, а коли почули відмову, почали всім розповідати, що я хочу позбавити їх дідизни. Я не можу подавати цю родину до суду, бо не впевнений, що виграю його (?!) Не знаю, чи мають вони інвентарну справу (?!) на хату. Я підключав уже всіх, піднімав документи. Син господині цієї хати працює директором школи в Яблунівці і все гальмує (?!)… Громада мені в цьому допомогти не хоче, всі думають, що сільський голова має все робити.

Підготувала Наталія БРЯНСЬКА

Від редакції. Звертаємося до керівництва Заставнівського району: голови райдержадміністрації, голови районної ради, депутатів районної та сільської рад: навчіть, панове, сільського голову Товтрів, котрий очолює село 12 років, як правильно господарювати, аби ліквідувати стихійні звалища та залишки господарств. А ще – як і куди звертатися, аби мати законні відомості про належність (чи не належність) майна та земельних ділянок своїм виборцям. Врятуйте осередок освіти та село від ганьби! Доведіть людям, що коли не в змозі навести порядок сільський голова, то наведе районна влада.

peredplata