На Буковині статус учасника АТО призначено 308 бійцям, понад 500 – очікують – Чурай

Сьогодні, 25 березня, за підтримки обласної державної адміністрації у Чернівцях провели круглий стіл на тему: «Перспективи соціального захисту та реабілітації учасників АТО в Україні та в Чернівецькій області». Про це повідомляє прес-служба Чернівецької ОДА.

Участь у заході взяли заступник керівника апарату обласної державної адміністрації Олександр Шкурідін, заступник директора Департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації Юрій Півень, забезпечення і контролю Департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації Іван Тріска, обласний військовий комісар Віталій Чурай, представники Департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації, Головного управління Держземагентства у Чернівецькій області, відділу роботи зі зверненнями громадян та доступу до публічної інформації апарату облдержадміністрації, народний депутат України Іван Рибак, депутат обласної ради Віталій Мельничук, а також представники громадських організацій області, які опікуються правами учасників АТО.

Так, Віталій Чурай прокоментував питання затримок у видачі посвідчень учасників бойових дій учасникам антитерористичної операції. За його словами, задля пришвидшення цієї процедури нещодавно Президентом України підписано відповідний Указ. «Нині понад 500 пакетів документів буковинських військовослужбовців-учасників АТО направлено до Міністерства оборони України для призначення статусу учасника бойових дій. 308 бійцям цей статус уже призначено, втім процес заповнення та видачі посвідчень триває», – зазначив військовий комісар.

У свою чергу Олександр Шкурідін наголосив на актуальності питання соціального захисту та реабілітації учасників АТО та відзначив, що це питання перебуває на постійному контролі обласної виконавчої влади. «Ще до отримання Указу Президента України «Про додаткові заходи щодо соціального захисту учасників АТО» обласною державною адміністрацією розроблено та реалізується комплекс заходів, спрямованих на забезпечення медико-соціальних гарантій буковинських військовослужбовців, – поінформував посадовець. – Так, протягом останніх півроку проблемні питання розглядалися на засіданнях координаційних рад, апаратних нарад, круглих столів».

Відтак заступник директора Департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації Юрій Півень повідомив, що до середини квітня демобілізовані учасники АТО отримають інформаційні пам’ятки нового зразка, у яких основний акцент буде зроблено на наданні медичної та психологічної допомоги. «Упродовж 2014 року з місцевих бюджетів області виділено 5 млн. 818 тис. грн. матеріальної допомоги сім’ям загиблих воїнів. За рахунок коштів державного бюджету придбано 1 квартиру для родини військовослужбовця, ще 13 сімей загиблих учасників АТО перебувають на квартирному обліку. Цьогоріч Міноборни виділило на придбання житла для вищезазначених категорій осіб 1 млрд. 140 млн. грн.», – додав Юрій Півень.

«Найближчим часом обласна програма реабілітації учасників АТО буде оприлюднена на веб-сайті облдержадміністрації та Департаменту охорони здоров’я. Також буде створено єдиний реєстр всіх військовослужбовців, котрі брали участь в АТО, який міститиме дані про їх потреби», – повідомив, у свою чергу, Іван Тріска.

Насамкінець представники обласної виконавчої влади подякували за співпрацю усім небайдужим жителям області та представникам громадських організацій за допомогу військовим та пообіцяли взяти до уваги всі пропозиції, озвучені під час засідання круглого столу.

peredplata