СПРОЩЕНО УМОВИ ВЕДЕННЯ БІЗНЕСУ

СПРОЩЕНО УМОВИ ВЕДЕННЯ БІЗНЕСУ
Верховна Рада ухвалила, а Президент підписав Закон 12.02.2015 N 191-VIII, яким вносяться зміни до низки законодавчих актів щодо спрощення умов ведення бізнесу.
Зокрема, Законом установлено, що строк оренди земельної ділянки не може перевищувати 50 років. Строк оренди земельних ділянок сільськогосподарського призначення для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, фермерського господарства, особистого селянського господарства не може бути меншим як 7 років.
До цього передбачалося, що оренда земельної ділянки може бути короткостроковою – не більше 5 років та довгостроковою – не більше 50 років.
При цьому визначено, що земельні ділянки, призначені для ведення особистого селянського господарства, можуть передаватися громадянами у користування юридичним особам України і використовуватися ними для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, фермерського господарства без зміни цільового призначення цих земельних ділянок.
Крім цього, скасовуються вимоги щодо державної реєстрації договору комерційної концесії.
Також Законом передбачено, що:
тимчасове вилучення електронних інформаційних систем або їх частин, мобільних терміналів систем зв\’язку для вивчення фізичних властивостей, які мають значення для кримінального провадження, здійснюється лише у разі, якщо вони безпосередньо зазначені в ухвалі суду;
виконання наймачем робіт з переобладнання та перепланування жилого будинку і жилого приміщення, які не передбачають втручання в несучі конструкції та/або інженерні системи загального користування, не потребують отримання документів, що дають право на їх виконання;
довіреність на право участі та голосування на загальних зборах, видана фізичною особою, посвідчується нотаріусом або іншими посадовими особами, які вчиняють нотаріальні дії, а також може посвідчуватися депозитарною установою у визначеному НКЦПФР порядку. Довіреність на право участі та голосування на загальних зборах від імені юридичної особи видається в порядку, встановленому ст. 246 Цивільного кодексу, та не потребує посвідчення.
Закон набирав чинності з 05.04.2015, за винятком окремих положень.

Провідний спеціаліст Чернівецького міського управління юстиції Людмила ПИЛИПІВ

peredplata