Податковою знижкою вже скористалось 649 чернівчан

З початку 2015 року 649 чернівчан подали декларації, щоб скористатись правом на податкову знижку. За поданими деклараціями мешканцям столиці Буковини у встановлений законодавством термін буде повернуто 823,5 тис. грн. раніше сплаченого податку на доходи фізичних осіб.
Найбільше претендентів на податкову знижку серед батьків студентів – контрактників, які минулого року сплачували за навчання. Станом на 16 квітня вже є 528 бажаючих компенсувати 578,4 тис. грн. за дитячу освіту.
Більше 70,0 тис. грн. зможуть повернути собі 73 мешканці Чернівців, які минулого року перераховували кошти за договорами довгострокового страхування життя. Заощадити 172,0 тис. грн. на іпотеці вже вирішили 44 чернівчанина.
Про бажання повернути частину сплаченого податку вже повідомили троє благодійників та чернівчанка, яка оплачувала допоміжні репродуктивні технології.
Державна податкова інспекція у м. Чернівцях нагадує, що податкову знижку можуть отримати громадяни, які протягом 2014 року понесли витрати:
– на навчання;
– на благодійність;
– у вигляді сплати процентів за користування іпотечним житловим кредитом;
– на оплату вартості державних послуг, пов’язаних з усиновленням дитини, включаючи сплату державного мита;
– на будівництво (придбання) доступного житла, у тому числі на погашення пільгового іпотечного житлового кредиту, наданого на такі цілі, та процентів за ним;
– на переобладнання транспортного засобу, у зв‘язку з використанням біопалива
– інші.
Повний перелік витрат, які включаються до податкової знижки визначено статтею 166 Податкового кодексу України.
До Декларації додаються копії документів для нарахування податкової знижки: довідку від працедавця (працедавців) про отриману заробітну плату; платіжні та розрахункові документи, підтверджуючі суму витрат фізичної особи (квитанції, фіскальні або товарні чеки, прибуткові касові ордери, копії договорів) тощо. Оригінали – зберігаються у платника податку протягом 3 років.
Умовами для отримання податкової знижки є:
– податкову знижку може отримати резидент;
– податкова знижка може застосовуватися виключно до доходів, одержаних протягом року у вигляді заробітної плати в межах її розміру;
– фізичні особи-підприємці та особи, які займаються незалежною професійною діяльністю, не мають права на податкову знижку щодо свого річного доходу, одержаного у межах провадження їх діяльності;
– якщо платник податку не скористався правом на нарахування податкової знижки за наслідками звітного податкового року, то таке право на наступні податкові роки не переноситься.
Декларацію про майновий стан і доходи за 2014 рік для отримання податкової знижки подають до податкової інспекції за місцем проживання (реєстрації в паспорті) до кінця поточного року.
Інформаційно – комунікаційний відділ ДПІ у м. Чернівцях

peredplata