Попри спад рівня довір’я до фінансових установ, експерти радять не зберігати кошти у «бабусиній банці»

Як визначити надійність банку, на що звертати увагу про виборі фінансової установи, чи варто зараз забирати (залишати) вклади, що робити, якщо банк збанкрутував тощо йшлося сьогодні на другому засіданні соціально-освітнього проекту «Фінансовий клуб» – «Депозитні вклади: забрати, не можна залишити… чи забрати не можна, залишити», організованого Чернівецьким прес-клубом реформ. Фінансовим експертом виступив начальник регіонального відділення ПАТ «Акціонерний банк «Південний» В’ячеслав МІТЯ.
«Ситуація в країні негативно впливає на економічні процеси, в тому числі і на банківську систему. Триває відтік депозитів. До прикладу, за 2014 рік ця цифра сягнула 25 млрд. грн. та не покращується в цьому році. Саме тому перед вкладниками все частіше постає питання, де зберігати кошти. Варто пам’ятати, що гроші мають працювати, тож «бабусина банка» ніяк не підходить…», – каже експерт.
Вирішивши ж розмістити кошти на банківських депозитах, слід проаналізувати, до якого саме банку звернутися, аби заробити, зберегти та збільшити заощадження. Аби бути впевненим, що банк поверне депозит його власнику. Тобто, найперше, на що звертають увагу експерти, варто розібратися з проблемою збереження та безпеки коштів у банківській установі.
Задуматись слід, до прикладу, коли банк пропонує %-ну ставку, що перевищує середній ринковий рівень (наразі він складає: на 3 міс. – 18-19%, 6 міс. – 19-20%, рік – 20-21%)
Обираючи банк, довідатись, чи вчасно він видає депозити з рахунків, який рейтинг надійності (хоча це не завжди є показником), чи якісний у нього «кредитний портфель» тощо.
А ще фінансові експерти радять не розміщувати всі заощадження в одному банку та не потрапляти на гачок окремих фінустанов завдяки власній жадібності.

peredplata