До завершення кампанії декларування – 3 дні!

До завершення кампанії декларування – 3 дні!
Кампанія декларування доходів за 2014 рік фінішує 30 квітня. Про попередні підсумки ми вирішили поспілкуватись із начальником Державної податкової інспекції у м. Чернівцях Миколою Загарюком.
Миколо Васильовичу, розкажіть, будь ласка, які результати кампанії декларування доходів, скільки громадян відзвітували, які доходи задекларували?
На 24 квітня чернівчани подали 2450 декларацій про майновий стан і доходи, з них 1765 громадян відзвітували про отримані доходи, а 685 – це претенденти на податкову знижку. Наразі загальна сума задекларованого доходу складає 139,1 млн. грн.
Наймолодшому декларанту – 17, а найстаршому – 78. Минулого року вони отримали спадщину. Більшість – середнього віку від 30 до 55 років.
Традиційно, найактивніше декларують свої доходи чернівчани, які отримали спадщину чи подарунки, – наразі це вже півтисячі містян. Прозвітували і про «зарплатні» доходи, і про оренду майна, інвестиційний дохід, дивіденди, продаж нерухомого та рухомого майна, виграші.
Кампанія декларування доходів проводиться в Україні вже 22-ий рік поспіль і триває 120 днів. Але, як свідчить практика попередніх років, саме в останні дні подається найбільше декларацій, тому на 1 травня вже можна буде повною мірою проаналізувати результати кампанії декларування.
Давайте поговоримо про декларантів, які є найпопулярнішими як у засобів масової інформації, так і у звичайних громадян, – мільйонерів. Скільки їх вже задекларували свої доходи цього року та хто вони?
Про минулорічні доходи, які перевищують 1 млн. грн. вже повідомили дванадцять чернівчан. Загальна сума задекларованого ними доходу склала 27,4 млн. гривень.
Звісно, що всю інформацію про заможних декларантів повідомити не можу. Але, якщо в загальному, то серед тих, хто вже встиг відзвітувати, – порівну жінок та чоловіків. Наймолодшому декларанту – мільйонеру 22 роки, найстаршому – 70. Найбільша задекларована сума – 4,5 млн. грн.,- це іноземні доходи. Троє чернівецьких мільйонерів відзвітували про дохід від заробітної плати, найбільша сума зарплатного доходу – 3,1 млн. грн. Ще четверо декларантів – мільйонерів задекларували спадщину, двоє – інвестиційний дохід, по одному – дивіденди та доходи від продажу нерухомого майна.
Кампанія декларування, як відомо, не лише зобов»язує декларувати доходи, а й дає можливість повернути частину сплачених податків. Розкажіть, скільки повернуть чернівчани?
Дійсно, кампанія декларування направлена не лише на наповнення бюджету. У громадян є можливість повернути собі частину сплаченого податку на доходи фізосіб. Станом на 24 квітня серед декларантів вже є 685 чернівчан, які бажають скористатись своїм правом отримати податкову знижку. Вони зможуть повернуть 862 тис. грн. податку.
Більше 80 відсотків – це батьки студентів на контрактній формі навчання, але є чернівчани, яким відшкодують відсотки за іпотеку, кошти за договорами довгострокового страхування життя, частину витрат на благодійність та репродуктивні технології.
Тим, хто хоче скористатись своїм право на знижку можна не поспішати, адже у них є час це зробити до 31 грудня.
30 квітня – вже незабаром. Що б Ви могли порадити тим, хто ще не встиг задекларувати доходів.
Користуючись нагодою, хочу подякувати чернівчанам, які вже виконали свій конституційний обов’язок.
А тим, хто ще не встиг, хочу нагадати, що для зручності та економії часу заповнити та направити декларацію про майновий стан і доходи до податкової інспекції можна і через Інтернет. Для цього необхідно отримати електронний цифровий підпис і скористатись електронним сервісом «Декларування он-лайн», який розміщений на веб-порталі ДФС. Можна відзвітувати і в Центрі обслуговування платників, який знаходиться за адресою: м. Чернівці, вул. Героїв Майдану, 200-а.А я обіцяю, що працівники міської податкової інспекції допоможуть усім декларантам і теоретично і практично. Гарних нам усім доходів!!!
Розмову вела
завідувач сектору комунікацій Наталія Бальон

peredplata