Пенсіонеру, інваліду війни з Чернівців змінили підгрупу інвалідності

Народна трибуна

Крик душі
«Нещодавно мені на МСЕК «розділили» групу інвалідності, безпідставно та проти моєї волі встановивши підгрупу «Б», хоча, зважаючи на мій нинішній стан здоров’я, це дуже несправедливо. Адже ця підгрупа, як пояснили знаючі люди з ветеранської організації, позбавить мене багатьох пільг, на які я маю право, — крик душі пенсіонера 1924 року народження, учасника бойових дій, інваліда війни 1-ї групи (нині – підгрупи «Б») Петра Мойсейовича Полякова з вул. Небесної Сотні м.Чернівців. — Ніхто нічого не пояснив, просто повідомленням викликали до госпіталю для ветеранів Великої Вітчизняної війни, де я постійно лікуюся, та, забравши попередню довідку про інвалідність, видали нову… А між тим, згідно з власною амбулаторною картою, а також рентген-знімками, діагнози та мій вік свідчать про те, що саме підгрупа «А» мені належить. Попри те, що я майже не ходжу через нестерпний біль у спині, я ще й нічого не бачу, особливо у хмарну погоду. А мені пояснюють, що підгрупу «А» «дають» хіба що лежачим інвалідам… Допоможіть відновити справедливість та повернути належну підгрупу інвалідності!»

Писк влади
Як видно із наданого редакції «документа» (повідомлення), яке отримав ветеран, питання, котрі виникли у нього, навряд чи безпідставні. Бо насправді в даних, що там вписані, розібратися важко не лише 90-літньому дідусеві. Тож висновок напрошується сам по собі – МСЕК не особливо «заморочувалася» з приводу їх оформлення. Адже у повідомленні вказано прізвище, ім’я, по батькові інваліда, дату народження, № ЛКК, номер амбулаторної карти. У графі «висновок МСЕК» вписано: «1 «Б» з/з б/т». Ні дати видачі повідомлення, ні дати огляду , ні номера акта, ні діагнозу МСЕК, ні (як видно) чіткого висновку МСЕК, ні рекомендацій щодо соціально-трудової реабілітації, ані підпису голови. Тож навіть не дивно, що саме тому ветеран шукає правди та захисту, де може.

Голова МСЕК Олександр Сильвестрович Диякон пояснює, що Петро Поляков, скоріш за все, звернувся і до комісії, і до редакції неспроста – останнім часом звернень стосовно встановлення підгрупи «А» від інвалідів війни 1-ї групи значно побільшало: лише за минулий квартал фахівцям довелося оглянути на виїзних засіданнях 180 осіб. Така ситуація спричинена тим, що зараз чимало людей мобілізаційного віку намагаються уникнути призову до війська, оформивши право догляду за хворою людиною, яка має мати 1-у групу інвалідності та саме підгрупу «А». Інваліди ж цієї підгрупи — лежачі люди, котрі насправді зовсім не можуть обійтися без сторонньої допомоги. Тож якщо, мовляв, Петро Мойсейович сам прийшов до редакції, самотужки порушив це питання, то він може обходитися без сторонньої допомоги, про що йому й було повідомлено. Стосовно ж документа, який чомусь у госпіталі видали чоловікові на руки, – це лише повідомлення для фахівців закладу охорони здоров’я, а не для інваліда. За словами Олександра Диякона, якщо старенький ветеран не зрозумів причини встановлення йому підгрупи інвалідності «Б», він може звернутися з претензією до МСЕК у приміщенні Чернівецького обласного госпіталю для інвалідів Великої Вітчизняної війни. Консультативний день — п’ятниця.


Підготувала Наталія БРЯНСЬКА

peredplata