Допомога малозабезпеченим сім’ям

Допомога малозабезпеченим сім’ям

Одним із важливих напрямів соціальної політики держави є соціальний захист найбільш вразливих верств населення, серед яких малозабезпечені сім’ї займають особливе місце. Держава гарантує їм соціальний захист, який забезпечується шляхом надання грошової допомоги у розмірі не нижчого від прожиткового мінімуму відповідно до Закону України від 1 червня 2000 р. № 1768-ІІІ «Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім’ям» та постанови Кабінету Міністрів України від 24 лютого 2003 р. № 250 «Про затвердження Порядку призначення і виплати державної соціальної допомоги малозабезпеченим сім’ям».
Зростає кількість українських сімей, які претендують на отримання соціальної допомоги від держави.
Соціальна допомога малозабезпеченим сім’ям є важливим механізмом захисту незахищених верств населення з боку держави. На жаль, малозабезпеченість сьогодні в Україні не рідкість. Масові звільнення, невиплата зарплат і тотальне подорожчання товарів першої необхідності призводять до збільшення осіб, які потребують соціального захисту.
Які сім’ї належать до категорії малозабезпечених і мають, згідно законодавства, право на отримання соціальної допомоги від держави.
Згідно ст.1 Закону «Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім’ям», малозабезпеченою вважається сім’я, яка з поважних або незалежних від неї причин має середньомісячний сукупний доход нижчий від прожиткового мінімуму для сім’ї. Середньомісячний сукупний доход сім’ї – це обчислений у середньому за місяць доход усіх членів сім’ї з усіх джерел надходжень протягом шести останніх місяців.
Рівень забезпечення прожиткового мінімуму встановлюється виходячи з реальних можливостей видаткової частини Державного бюджету України і затверджується одночасно з прийняттям закону про Державний бюджет України на відповідний рік.
У Законі України “Про державний бюджет на 2016 рік” на поточний рік встановлені такі показники прожиткового мінімуму на 2016 рік:
З 01.05.2016
на одну особу 1399,00 грн.
діти віком до 6 років 1228,00 грн.
діти віком від 6 до 18 років 1531,00 грн.
працездатні особи 1450,00 грн.
непрацездатні особи 1130,00 грн.
З 01.12.2016
на одну особу 1496,00 грн.
діти віком до 6 років 1313,00 грн.
діти віком від 6 до 18 років 1637,00 грн.
працездатні особи 1550,00 грн.
непрацездатні особи 1208,00 грн.
Прожитковий мінімум для сім’ї — визначена для кожної сім’ї залежно від її складу сума прожиткових мінімумів, розрахованих та затверджених відповідно до Закону України «Про прожитковий мінімум» для осіб, які відносяться до основних соціальних і демографічних груп населення (довідково: середньомісячний сукупний дохід сім’ї визначається згідно з Методикою обчислення сукупного доходу сім’ї для всіх видів соціальної допомоги, що затверджена наказом Мінпраці, Мінекономіки, Мінфіном, Держкомстатом за № 486/202/524/455/3370 від 15 листопада 2001 року).
Малозабезпечена сім’я — це сім’я, яка з поважних або незалежних від неї причин має середньомісячний сукупний доход, нижчий від прожиткового мінімуму для сім’ї. Право сім’ї на цю допомогу залежить не лише від доходів, але і від її майнового стану, зайнятості працездатних членів сім’ї та інших факторів.
Якщо сім’я відповідає цим вимогам, слід подати заяву про надання державної соціальної допомоги до місцевої державної адміністрації або до виконавчого комітету сільської, селищної ради. У заяві дається згода сім’ї на збір інформації про неї, про її власність, доходи та майно, що необхідна для мети цього Закону. До заяви про надання державної соціальної допомоги додаються: документ, що посвідчує особу; довідка про склад сім’ї; декларація про доходи та майно осіб, які входять до складу сім’ї; довідка про наявність та розмір земельної частки (паю).
До заяви про надання державної соціальної допомоги додаються:
— документ, що посвідчує особу уповноваженого представника сім’ї;
— довідка про склад сім’ї;
— декларація про доходи та майно осіб, які входять до складу сім’ї (заповнюється на підставі довідок про доходи кожного члена сім’ї);
— довідка про наявність та розмір земельної частки (паю).
Потрібно зазначити, що в декларацію не включаються державна соціальна допомога, призначена відповідно до Закону України «Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім’ям»; нарахована субсидія за спожиті житлово-комунальні послуги; сплачені членами сім’ї аліменти
Призначення і виплата соціальної допомоги здійснюється управліннями праці та соціального захисту населення за місцем реєстрації уповноваженого представника малозабезпеченої сім’ї. У сільській місцевості заяви з необхідними документами для призначення соціальної допомоги приймають виконавчі органи сільських і селищних рад та здійснюють їх передачу відповідним органам праці та соціального захисту населення.
Рішення про призначення такої допомоги або про відмову в її наданні приймається протягом десяти календарних днів. Призначається вона на шість місяців і виплачується з місяця звернення, якщо подано всі необхідні документи.
Рішення про відмову в наданні державної соціальної допомоги має бути вмотивованим і містити роз’яснення порядку його оскарження.
Підставами для відмови у призначенні державної соціальної допомоги малозабезпеченим сім’ям відповідно до статті 7 Закону України “Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім’ям”, є те, що:
– малозабезпечена сім’я має додаткові джерела для існування, не зазначені у декларації про доходи та майно (наприклад, здає у найм або оренду житлове приміщення; один чи кілька членів сім’ї працюють без оформлення трудових відносин у встановленому порядку; сім’я має дохід від утримання худоби, птиці тощо), а також хто-небудь із її складу протягом 12 місяців перед зверненням за наданням державної соціальної допомоги здійснив покупку або оплатив послуги на суму, яка на час звернення перевищує 10-кратну величину прожиткового мінімуму для сім’ї;
– у власності чи володінні малозабезпеченої сім’ї є друга квартира (будинок) за умови, що загальна площа житла перевищує 21 квадратний метр на одного члена сім’ї та додатково 10,5 квадратного метра на сім’ю, чи більше одного автомобіля, транспортного засобу (механізму);
– у власності чи володінні малозабезпеченої сім’ї (крім сімей, що складаються лише з дітей та осіб, які досягли 65-річного віку або є інвалідами I та II групи, та сімей, в яких є діти-інваліди) є земельна ділянка площею понад 0,6 га (крім випадків, коли така земельна ділянка з незалежних від сім’ї причин не приносить дохід).
Зверніть увагу! Згідно з п.10 Постанови КМУ від 24.02.2003 року « Про затвердження Порядку призначення і виплати державної соціальної допомоги малозабезпеченим сім’ям» у призначенні допомоги може бути відмовлено, якщо:
– працездатні члени малозабезпеченої сім’ї не працюють і не навчаються протягом трьох місяців (окрім випадків, коли людина стоїть на обліку в центрі зайнятості, доглядає за дітьми, інвалідами чи особами похилого віку);
– під час обстеження матеріально-побутових умов з’ясовано, що сім’я має додаткові джерела для існування, не зазначені у декларації про доходи та майно (наприклад, здача в оренду нерухомості чи наявного транспорту, неофіційні підробітки та навіть можливість отримання доходу від утримання домашніх тварин);
– особи, які входять до складу малозабезпеченої сім’ї, протягом 12 місяців здійснили крупну покупку;
– у володінні малозабезпеченої сім’ї є земельна ділянка площею понад 0,6 гектара;
– у власності сім’ї є друга квартира (будинок) за умови, що загальна площа житла перевищує 21 квадратний метр на одного члена сім’ї та додатково 10,5 квадратного метра на сім’ю, чи більше одного транспортного засобу».

Провідний спеціаліст відділу систематизації законодавства, правової роботи та правової освіти управління реєстрації нормативно-правових актів, правової роботи та правової освіти Головного територіального управління юстиції у Чернівецькій області Людмила ПИЛИПІВ

peredplata