Як буковинці зможуть заощадити на освіті

Як заощадити на освіті
Для того, щоб повернути собі частину сплачених коштів за навчання дітей необхідно скористатися своїм правом на податкову знижку. Наразі таке право задекларував 551 мешканець обласного центру, які повернуть з бюджету 601,7 тис. грн.
Як правильно скористатись своїм правом на знижку?
Умови та порядок нарахування податкової знижки, перелік витрат, дозволених для включення до складу податкової знижки, а також обмеження права на нарахування податкової знижки визначені у статті 166 Податкового кодексу України.
До складу податкової знижки на навчання включається сума, сплачена платником податків закладу освіти як компенсація вартості здобуття середньої професійної або вищої освіти – за себе та/або члена його сім’ї першого ступеня споріднення (батьки, чоловік або дружина, діти, в тому числі усиновлені), який не одержує заробітну плату.
Для цього виду витрат також передбачено обмеження:
– послуги навчання повинні надаватися тільки вітчизняними закладами освіти (незалежно від форми власності);
– сума, яка включається до складу податкової знижки, не повинна перевищувати граничної величини з розрахунку на кожний повний або неповний місяць навчання (1,4 місячного прожиткового мінімуму для працездатної особи, установленого на 1 січня звітного року, з округленням до найближчих 10 грн). У 2014 році така гранична величина дорівнювала 1710 грн у розрахунку на кожен місяць навчання (1218 грн х 1,4). Сума витрат на навчання, що перевищує зазначений розмір 1710 х кількість місяців навчання), не включається до складу податкової знижки;
– до податкової знижки включається тільки плата за здобуття професійно-технічної та вищої освіти. Тобто оплата додаткових послуг навчального закладу (наприклад, підготовчих курсів, додаткового навчання на військовій кафедрі) не враховується;
– до податкової знижки включається сума витрат (її частина) у розрахунку за кожний повний або неповний місяць навчання протягом звітного податкового року.
Зазначимо, що платник податку зобов’язаний на вимогу контролюючого органу та в межах його повноважень, визначених законодавством, пред’являти документи і відомості, пов’язані з виникненням доходу або права на отримання податкової знижки, обчислення і сплатою податку, та підтверджувати необхідними документами достовірності відомостей, зазначених у податковій декларації з цього податку.
Якщо платник податку не скористався правом на нарахування податкової знижки за наслідками звітного податкового року, то таке право на наступні роки не переноситься. Тобто, податкову знижку за 2014 рік платник може оформити в період з 1 січня по 31 грудня 2015 року.
Сектор комунікацій ДПІ у м. Чернівцях

peredplata