21 травня у Чернівцях щорічно святкуватимуть День вишиванки

21 травня у Чернівцях щорічно святкуватимуть День вишиванкиСесія міської ради 30 квітня з метою вшанування та збереження народних традицій і символіки прийняла рішення визначити щорічно третій четвер травня Днем вишиванки в місті Чернівці. Про це повідомляє прес-служба міської ради.

Чернівці просять Президента Петра Порошенка оголосити в Україні третій четвер травня Днем вишиванки

Колективам підприємств, установ та організацій незалежно від форм власності, працівникам місцевих органів виконавчої влади та органам місцевого самоврядування, підприємцям, студентській та учнівській молоді, громадським організаціям та об’єднанням, депутатам місцевих рад рекомендовано безпосередньо долучитися до участі у заходах Дня вишиванки.

Депутати Чернівецької міської ради також закликали територіальні громади України підтримати ідею запровадження в Україні у третій четвер травня Дня вишиванки та долучитися до відзначення свята 21 травня цього року.

Чернівецька міська рада також просить Президента України Петра Порошенка встановити на державному рівні національне свято – День вишиванки, яке щорічно відзначатиметься у третій четвер травня.

«Вишиванка – наш генетичний код, символ здоров’я, краси, щасливої долі, родової пам’яті, порядності, чесності, любові, святковості, наш національний оберіг і наша святиня ! Пам’ятаймо про це і гуртуймося у День вишиванки задля України, її процвітання та розвитку!», – йдеться у зверненні депутатів Чернівецької міської ради до територіальних громад України.

Довідково. Свято – День вишиванки народилося 9 років тому у Чернівцях з ініціативи студентів факультету історії, політології та міжнародних відносин Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича і було щиро підтримано територіальною громадою. Наразі ідея Дня вишиванки знайшла прихильників у багатьох містах України, стає вже загальнонаціональною традицією і потребує визнання на державному рівні, підтримки усіх територіальних громад.
День вишиванки – це свято, яке єднає українців незалежно від їхньої статі, соціального статусу, віросповідань чи політичних поглядів. Воно є самобутнім і самодостатнім, не прив\’язане до жодного державного чи релігійного свята. Його мета – зберегти споконвічні народні традиції створення та носіння етнічного вишитого одягу, наші українські цінності, популяризувати та розвивати їх, виховувати до них повагу. Це – культурний спосіб об’єднання і самоідентифікації .
Свято не передбачає обов’язкових заходів. Це флешмоб, коли українці в будній день одягають вишиванку на роботу, університет, школу чи садочок, хоча впродовж всієї історії цієї традиції з ініціативи студентів, школярів, громадських та культурних діячів у цей день проводяться концерти, конкурси, вечорниці, ярмарки, інші креативні та цікаві творчі заходи.
Цього року свято проходить від гаслом «День вишиванки єднає українців». В його рамках проходить всеукраїнська акція “Подаруй захиснику вишиванку”, яка має на меті підняти бойовий і моральний дух українських воїнів в зоні АТО.

peredplata