Олексій Гайдай: Стан готовності Чернівецької області до НС

Олексій Гайдай: Стан готовності Чернівецької області до НС

Територіальна підсистема єдиної державної системи цивільного захисту Чернівецької області у разі виникнення надзвичайної ситуації в цілому «готова до виконання завдань за призначенням». Тобто, у разі виникнення НС на території області за допомогою системи оповіщення буде повідомлено про небезпеку.

На разі на території області обліковується 1158 захисних споруд цивільного захисту (ЗС ЦЗ), з них – 84 сховища та 1074 протирадіаційних укриття. Крім того, ждля укриття населення не задіяного у сфері виробництва, передбачено використання споруд підземного простору. Таких в області налічується 2058 приміщень, в кожному з яких може укриватись близько 480 осіб. Щоправда, не всі сховища ЗС ЦЗ оцінюються, як готові. Більша частина – таки не в задовільному стані, але над цим питанням ведуться переговори з метою покращення умов готовності сховищ.

Щодо НС ситуацій, у 2018 році на території Чернівецької області зареєстровано 4 спалахи африканської чуми: два спалахи у Новоселицькому районі два у – Хотинському районі. Про це повідомляє Гайдай Олексій Володимирович, начальник управління цивільного захисту населення облдержадміністрації. «На території населених пунктів де виявили чуму, веденні карантинні обмеження. Свиней, які захворіли спалюють. Реалізувати цих свиней на ринку заборонено, щодо споживання самим, то їх можна споживати, тому, що при термообробці вірус чуми знешкоджується», – каже Олексій Володимирович.

Олексій Гайдай: Стан готовності Чернівецької області до НС

Також за словами Олексія Володимировича не менш небезпечними НС є і пожежі, кількість яких з початком нового року вражає. Найчастіше загорання стаються в приватних будинках і його причиною є пічне опалення, не якісна стара проводка, та не дотримання техніки безпеки. З метою попередження пожеж проводяться роз`яснювальні роботи з соціально не захищеними верствами населення та на ринках.

У 2017 році основні зусилля спрямовувалися на здійснення заходів щодо попередження виникнення НС. Вживалися заходи щодо забезпечення захисту населення і територій від надзвичайних ситуацій техногенного і природного характеру. Про це повідомив Олексій Гайдай на конференції 30 січня. Також він зазначив, що кількість НС у 2017 році, порівняно з 2016 роком, знизилася на 28,6 %, а кількість постраждалих знизилася н 41,3 %, у тому числі на 10,7%, знизилася кількість постраждалих дітей.

Наталія ДЕМЧУК

peredplata