Побори зросли на 20% за останні місяці

Незважаючи на прийнятий Закон про корупцію, який передбачає посилення відповідальності для хабарників, побори у Києві не зникли. І якщо, за визнанням бізнесменів, хабарі на великому міському рівні (наприклад, за відведення землі, видачу дозволів, продаж комунального майна) беруть все рідше, то рядові кияни продовжують скаржитися на хабарників. Розміри поборів навіть збільшилися, пише ТСН з посиланням на \”Сегодня\”.

За останні місяці побори в Києві, за даними правозахисника Едуарда Багірова, виросли як мінімум на 10-20%. Кияни скаржаться на те, що тепер в них вимагають доплату за ризик.

У столичних поліклініках лікарі побоюються брати хабарі за лікарняні та довідки. \”КРУ постійно ходить, трясе, підсилає своїх перевіряючих. І главк охорони здоров\’я теж – вони перевіряють довідки в школах і звіряють їх з картками в поліклініках. Вже звільнили пару лікарів\”, – розповів лікар однієї з поліклінік Шевченківського району.

Проте, це абсолютно не означає, що купити потрібну довідку або лікарняний навіть заднім числом неможливо. Тепер лікарі довіряють тільки своїм пацієнтам або посередникам, у яких широка мережа по всьому Києву. Відшукати їх можна в інтернеті. За 160-250 грн. оформлять довідку для школи, а за 300-400 – лікарняний (ціни залежать від кількості днів), повідомляє видання.

Батьки маленьких киян скаржаться, що цього року збільшилися побори в школах. \”Нам в класі вже сказали, що витратили по 1000 грн. на кожну дитину і доведеться ще стільки ж доздавати. Мовляв, ціни підвищилися, не розрахували на презенти вчителям\”, – розповіла мама школяра з Подільського району.

Також виросли і розцінки за потрібну оцінку в атестаті.

\”Беруть по-різному: одні вчителі нав\’язують додаткові заняття за плату, інші натякають, що за \”11-12\” балів з хімії потрібно заплатити вже 100 доларів, хоча раніше вистачило б і 50\”, – говорить мама випускника Деснянського району.

За словами заступника голови КМДА Леоніда Новохатька, всі внески в школах повинні бути виключно благодійними, а вчителя до цього ніякого відношення не повинні мати.

\”Якщо буде хоч один випадок здирництва, я буду особисто розбиратися. Школам потрібні піклувальні ради, як в інших країнах, які б збирали гроші зі спонсорів – колишніх випускників, наприклад\”, – заявив Новохатько.

За ризик бути застуканими на місці на місці злочину тепер більше просять і співробітники державтоінспекції.

\”Нещодавно припаркувався під заборонним знаком у центрі, довелося віддати 300 грн, щоб протокол не складали, а раніше 200 вистачило б.Інспектори кажуть, що ризикують втратити роботу, мовляв, за ними теж зараз стежать\”, – каже киянин Олександр К.

Точно так само більше стали брати і в автошколах за отримання водійських прав в ДАІ. Якщо ще рік тому можна було обійтися хабарем у 1200 грн, то зараз менше 2400 грн не беруть, пише видання. Однак у самому ДАІ всі звинувачення на свою адресу категорично заперечують.

peredplata