Буковина за підтримки ОДА відзначатиме день окупації її Румунією?

Буковина за підтримки ОДА відзначатиме день окупації її Румунією?Другого грудня о 16 годині в Художньому музеї відбудеться відкриття фотовиставки, підготовленої професіоналами румунських ЗМІ. Виставка, що відбувається за підтримки ОДА, згідно з прес-релізу заходу, приурочена до Дня незалежності Румунії. Насправді ж 1 грудня – це день Великого об’єднання Румунії в 1918 році. Тобто день, коли Румунія загарбала Буковину та Бессарабію.

Просимо до уваги текст прес-релізу:

\”1 декабря – День Независимости Румынии

Черновицкая областная государственная администрация
Областное управление культуры
Культурно — просветительский центр Буковины
Народный любительский фотоклуб «Позитив»

в партнёрстве с

Генеральным консульством Румынии в Черновцах,
Гуманитарным фондом «Колокол» и Клубом визуальных искусств из г. Сучава
приглашают принять участие в
открытии художественной

ФОТОВЫСТАВКИ \”Клип-А\” (Мгновение),

которая была подготовлена профессионалами румынского телевидения TVR идругих средств массовой информации, выставлялась первый раз в Бухаресте в мае 2009 года, а в июне-июле 2010 года в помещении клуба визуальных искусств в Shopping City Сучава.
Выставка состоит из 82 чёрно-белых и цветных фотографий.
Оформлена фотовыставка при содействии Союза кинематографистов Румынии и Синдикатом профессиональных операторов государственного румынского телевидения TVR.

Открытие состоится 02.12.2011. в 16.00. в Черновицком областном художественном музее\”

ДОВІДКА ВІКІПЕДІЇ

Приєднання Трансільванії до Румунії (в Румунії носить назву Великого об\’єднання 1918 року) – політична подія, що почалося 1 грудня 1918 року в ході розпаду Австро-Угорщини, коли на з\’їзді румун в місті Алба-Юлія делегатами було прийнято рішення про входження раніше угорської Трансільванії до складу королівства Румунія.

Входження сепаративно налаштованої по відношенню до Угорщини Трансільванії до складу Румунії, соціалістичний переворот в самій Угорщини, територіальні суперечки угорців і чехословаків призвели до початку Чехословацько-угорської війни. У 1919 році в Трансільванії відкрився румунсько-угорський фронт, а вже влітку того ж року румуни досягли Будапешта. Соціалістичний уряд в Угорщині впав, а після підписання Тріанонського договору, в якому документально закріплювалися розпад Австро-Угорщини і поразка Угорщини в Першій світовій війні, Трансільванія остаточно увійшла до складу Румунії.

peredplata