Чи законний пам’ятник у Герці?

Народна трибуна

Крик душі
«Нещодавно у моєму рідному райцентрі Герца відкрили пам’ятник воїнам-афганцям, однак насправді це відкриття виявилося, як з’ясувалося, лише фарсом, а не належним пошанівком воїнів-інтернаціоналістів, – крик душі мешканця Герци, тепер вже колишнього директора, а нині працівника районного Будинку культури Олександра Васильовича Потитні. – Дійсно, в Афганістані свого часу загинуло двоє наших земляків: один родом з Дяківців цього району, а інший – корінний герцаївець. Цим хлопцям встановлені меморіальні дошки на фасадах шкіл, де вони навчалися. Всі земляки шанують їх подвиг, за меморіальними дошками доглядає учнівська молодь. А пам’ятник, котрий ні з того, ні з сього відкрили 15-го травня, навіть не має скульптора – його просто переробили з колишнього пам’ятника російському «воину-освободителю», якого у дев’яності роки демонтували та викинули ледь не на смітник, і він дочекався, аби відродитися у інтернаціоналіста? Трохи понівеченого цього «солдата» підрихтували – підправили йому ніс та «підштукатурили» довкола. А ще пофарбували у зелений колір – вийшов справжнісінький «зелений чоловічок». Куди дивиться влада, для чого було витрачати кошти, де обласні організації справжніх воїнів-інтернаціоналістів? Адже є на що зараз витрачатися з державного бюджету – допомогти нашим воїнам на Сході, до прикладу…»

Писк влади
Голова Герцаївської РДА Віорел Михайлович Ястремський:

– Не знаю, чого хоче вчорашній «регіонал» Олександр Потитня. Думаю, що він вирішив таким чином помститися за те, що я запропонував йому звільнитися з посади керівника Будинку культури. Належної роботи там не було: не працювали гуртки, працівники були не задоволені… А стосовно пам’ятника землякам-афганцям скажу, що у районі давно виношували цю ідею. Адже всі райцентри мають такі пам’ятники, а наш – ні. Коли мене призначили на посаду голови РДА, прийшли побратими-афганці та почали наполягати, щоб у нашому райцентрі також встановити пам’ятник полеглим на тій війні. Документи на пам’ятник необхідні є – від міської ради. Є і рішення сесії про надання дозволу на встановлення пам’ятника, і рішення про передачу землі в оренду. Стосовно фінансових витрат скажу, що не такі вони вже й масштабні – за цемент ми перерахували всього 5 тисяч гривень з програми державних свят, далі пам’ятник фінансую я і голова Герцаївської районної ради…

В управлінні культури Чернівецької обласної державної адміністрації обіцяють найближчим часом перевірити законність встановлення пам’ятника, про який йдеться у зверненні Олександра Потитні з райцентру Герца та запевняють, що досі ніяких проблем, в тому числі скарг чи нарікань з цього приводу не надходило. Тож радимо пану Олександру адресувати звернення до ОДА ( Чернівці, вул.. Грушевського,1, управління культури, тел.. (0372) 55 27 16.
Підготувала Наталія БРЯНСЬКА

peredplata