В 2015 році ПАТ «Чернівцігаз» установить 2186 безкоштовних лічильників газу

Згідно змін внесених до Інвестиційної програми ПАТ «Чернівцігаз» на 2015 рік, газовики встановлять на 581 безкоштовних газових лічильник більше, ніж було заплановано раніше. Загальна кількість безкоштовних приладів обліку, що отримають споживачі природного газу Чернівецької області в поточному році становить 2186 одиниць на суму 3 мільйони 800 тисяч гривень.

Стрімке підвищення ціни на природний газ та бажання споживачів самостійно контролювати обсяги споживання блакитного палива призвели до суттєвого збільшення попиту на встановлення газових лічильників. Завдяки змінам, внесеним до Інвестиційної програми ПАТ «Чернівцігаз» на 2015 рік, які були затверджені рішенням НКРЕКП (Національною комісією, що здійснює державне регулювання в сферах енергетики та комунальних послуг), підприємство встановить у поточному році 2186 лічильників на суму 3 мільйони 800 тисяч гривень. Це на 581 лічильник більше ніж було заплановано попередньо.

Станом на 1 травня 2015 року більше 226,6 тисяч домогосподарств Чернівецької області використовують природний газ. Серед них 87,2% домогосподарств оснащені лічильниками газу. За рівнем забезпечення житлового фонду приладами обліку блакитного палива Буковина посідає 5 місце серед областей України.

Відповідно до Закону України «Про забезпечення комерційного обліку природного газу» від 16.06.2011 №3533-VI, усі споживачі повинні бути забезпечені безкоштовними лічильниками до 2018 року. Для повного забезпечення обліку газу в домогосподарствах Чернівецької області необхідно встановити більше 29 тисяч лічильників на суму близько 50 мільйонів гривень.

«Очевидно, що темпи забезпечення житлового фонду приладами обліку газу є недостатніми. В структурі чинного тарифу газорозподільних підприємств коштів для виконання норм і термінів Закону про комерційний облік газу просто немає, а тому рано чи пізно Уряд разом з Національною комісією повинні будуть адекватно реагувати на дану ситуацію», – зазначив Голова правління ПАТ «Чернівцігаз» Віктор Горда.

За умови, що витрати на встановлення безкоштовних лічильників не будуть в повному обсязі передбачені в тарифах газорозподільних підприємств, відповідно до вищезгаданого Закону передбачено також інші джерела фінансування, зокрема із сільських, районних, обласних чи державних бюджетів або власним коштом споживачів.

На даний момент забезпечення житлового фонду безкоштовними приладами обліку здійснюється за рахунок тарифних надходжень газорозподільних підприємств, а кількість лічильників, що підлягають встановленню визначається державним регулятором (НКРЕКП).

ДОВІДКА

Публічне акціонерне товариство «Чернівцігаз» єдина на території Чернівецької області компанія-ліцензіат з розподілу природного газу. ПАТ «Чернівцігаз» експлуатує 8,73 тис. км. газопроводів. Щорічно підприємство транспортує близько 440 млн. м. куб. природного газу. Клієнтами компанії є майже 226 тисяч сімей Чернівецької області та 4,2 тисячі підприємств, установ і організацій. ПАТ «Чернівцігаз» є одним з найбільших роботодавців Чернівецької області. Штат компанії становить близько 1500 осіб. Підприємство входить до трійки найбільших платників податків регіону. Протягом 2014 року воно перерахувало до бюджетів різних рівнів 32,661 млн. грн.

peredplata