Як не отруїтись грибами

Вживання дикорослих грибів на Буковині є традиційним, але ця традиція несе в собі значний ризик щодо отруєння, хоча останні декілька років у м.Чернівцях, як такі не реєструвались.

Гриби – це дарунок лісу, але водночас вони є небезпечним продуктом харчування, який може призвести до отруєння, а іноді й смерті. Отруєння організму викликають токсини, алкалоїди та сполучення важких металів, які містяться в грибах.

Основні причини отруєнь:
-вживання отруйних грибів;
-неправильне приготування умовно їстівних грибів;
-вживання старих або зіпсованих їстівних грибів;
-вживання грибів, що мають двійників або змінилися внаслідок мутації (навіть білі гриби і підберезники мають своїх небезпечних двійників).

Застерігаємо!
Купуйте гриби тільки у відведених для їх продажу місцях, особливо уникайте стихійних ринків.
Збирайте і купуйте тільки гриби, про які вам відомо, що вони їстівні.

Не збирайте гриби:
-якщо не впевнені, що вони їстівні;
-поблизу транспортних магістралей, на промислових пустирях, колишніх смітниках, в хімічно та радіаційно небезпечних зонах;
-невідомі Вам гриби, особливо з циліндричною ніжкою, в основі якої є потовщення \”бульба\”, оточене оболонкою;
-гриби з ушкодженою ніжкою, старі, в\’ялі, червиві або ослизлі гриби;
-ніколи не збирайте пластинчаті гриби, оскільки отруйні гриби маскуються під них;
-\”шампіньйони\” та \”печериці\”, у яких пластинки нижньої поверхні капелюшка гриба білого кольору.
-не порівнюйте зібрані чи придбані гриби із зображеннями в різних довідниках, – вони не завжди відповідають дійсності;
– не куштуйте сирі гриби на смак.

Ще раз перевірте вдома гриби, особливо ті, які збирали діти. Усі сумнівні – викидайте. Нижню частину ніжки гриба, що забруднена грунтом – викидайте. Гриби промийте, у маслюків та мокрух зніміть з капелюшка слизьку плівку. Гриби підлягають кулінарній обробці в день збору, інакше в них утворюється трупна отрута. При обробці кип\’ятіть гриби 7-10 хвилин у воді, після чого відвар злийте. Лише тоді гриби можна варити або смажити.

Обов\’язково вимочіть або відваріть умовно їстівні гриби, які використовують для соління, – грузді, вовнянки та інші, котрі містять молочний сік, тим самим позбудетесь гірких речовин, які уражають слизову оболонку шлунку.

Не пригощайте ні в якому разі грибами дітей, літніх людей та вагітних жінок.

Гриби (зеленушка, синяк-дубовик, та деякі інші) містять отруйні речовини, які у шлунку не розчиняються. У взаємодії із алкоголем отрута розчиняється та викликає отруєння.

Суворо дотримуйтеся правил консервування грибів. Неправильно приготовлені консервовані гриби можуть викликати дуже важке захворювання – ботулізм. Гриби, які довго зберігалися, обов\’язково прокип\’ятіть 10-15 хвилин.

УВАГА! Ні в якому разі не довіряйте таким помилковим тлумаченням:
-\”Усі їстівні гриби мають приємний смак\”.
-\”Отруйні гриби мають неприємний запах, а їстівні -приємний\”.
-\”Усі гриби в молодому віці їстівні\”.
-\”Личинки комах, черви й равлики не чіпають отруйних грибів\”.
-\”Опущена у відвар грибів срібна ложка або срібна монета чорніє, якщо в каструлі є отруйні гриби\”.
-\”Цибуля або часник стають бурими, якщо варити їх разом з грибами, серед яких є отруйні\”.
-\”Отрута з грибів видаляється після кип\’ятіння протягом кількох годин\”.
-\”Сушка, засолювання, маринування, теплова кулінарна обробка знешкоджують отруту в грибах\”.

Первинні ознаки отруєння (нудота, блювота, біль у животі, пронос) – з\’являються через 1-4 години після вживання грибів, в залежності від виду гриба, віку та стану здоров\’я потерпілого, кількості з\’їдених грибів. Біль та нападки нудоти повторюються декілька разів через 6-48 годин, а смерть настає через 5-10 днів після отруєння.

Перша допомога при отруєнні грибами.

Викличте \”Швидку медичну допомогу\”. Одночасно, не очікуючи її прибуття, негайно промийте шлунок: випийте 5-6 склянок кип\’яченої води або блідо-рожевого розчину марганцівки; натисніть пальцями на корінь язика, щоб викликати блювоту; прийміть активоване вугілля (4-5 пігулок), коли промивні води стануть чистими.

Після надання первинної допомоги: дайте випити потерпілому міцний чай, каву, або злегка підсолену воду, відновіть тим самим водно-сольовий баланс; покладіть на живіт і до ніг потерпілого грілки для полегшення його стану.
З\’ясуйте, хто вживав разом із постраждалим гриби, проведіть профілактичні заходи.

Забороняється:
Вживати будь-які ліки та їжу, а надто ж алкогольні напої, молоко, – це може прискорити всмоктування токсинів грибів у кишківнику. Займатися будь-якими іншими видами самолікування.
П.П. Ясінська,
Головний спеціаліст відділу
санітарно-гігієнічного нагляду
Чернівецького міського управління
Головного управління Держсанеідслужби
у Чернівецькій області

Новини Партнерів