Перевірки після 1 липня: мораторій продовжується

Пунктом 8 Прикінцевих положень Закону України „Про внесення змін та визнання такими, що втратили чинність, деяких законодавчих актів України” від 28.12.2014 р. № 76-VIII встановлено, що перевірки підприємств, установ та організацій, фізичних осіб – підприємців контролюючими органами (крім Державної фіскальної служби України та Державної фінансової інспекції України) мають здійснюватися протягом січня-червня 2015 року виключно з дозволу Кабінету Міністрів України або за заявкою суб’єкта господарювання щодо його перевірки. Про це повідомляє Сектор комунікацій ДПІ у м. Чернівцях.

Специфічні винятки з мораторію передбачено лише для перевірок, які проводить Державна фіскальна служба України:

– з 1 січня 2015 року мораторій не поширюється на перевірки суб’єктів господарювання, що ввозять на митну територію України та/або виробляють та/або реалізують підакцизні товари, на перевірки дотримання норм законодавства з питань наявності ліцензій, повноти нарахування та сплати податку на доходи фізичних осіб, єдиного соціального внеску, відшкодування податку на додану вартість;

– з 1 липня 2015 року мораторій не поширюватиметься на перевірки платників єдиного податку другої і третьої (фізичні особи – підприємці) груп, крім тих, які здійснюють діяльність на ринках, продаж товарів у дрібнороздрібній торговельній мережі через засоби пересувної мережі, за винятком платників єдиного податку, визначених пунктом 27 підрозділу 10 розділу XX \”Перехідні положення\” ПКУ, з питань дотримання порядку застосування реєстраторів розрахункових операцій (РРО).

Останнє виключення стосуватиметься лише перевірок використання РРО.

Наголошуємо, що чинна зараз редакція п 296.10 ПКУ містить норму, згідно з якою платники єдиного податку першої-третьої груп не застосовують РРО.
Необхідність їх застосування у частини підприємців з’явиться з набуттям чинності нової редакції цього пункту: „Платники єдиного податку другої і третьої (фізичні особи-підприємці) груп при здійсненні діяльності на ринках, при продажу товарів дрібнороздрібної торговельної мережі через засоби пересувної мережі, а також платники єдиного податку першої групи не застосовують реєстратори розрахункових операцій”.

Для платників єдиного податку третьої групи нова редакція пункту 296.10 статті 296 Податкового кодексу України набуде чинності з 1 липня 2015 року, а для платників податку другої групи – з 1 січня 2016 року.

peredplata