Скільки засіяли на Буковині

За підсумками сівби під урожай 2015р. відведено 305,4 тис.га, з них в агропідприємствах – 125,2 тис.га (41,0% від загальної площі), у господарствах населення – 180,2 тис.га (59,0%). Порівняно з 2014р. посівна площа під сільськогосподарськими культурами у господарствах населення збільшилася на 1,2%, в агропідприємствах, навпаки, зменшилась на 1,3%. Про це повідомляє Головне управління статистики Чернівецької області.

Зернових культур в області посіяно 117,6 тис.га, що на 8,0% менше, ніж у 2014р. Найбільшу питому вагу серед озимих культур займала пшениця, посіви якої склали 41,7 тис.га, що на 1,6 тис.га або на 3,9% більше, ніж у минулому році.

У загальній площі ярих зернових культур 74,6% зайняли посіви кукурудзи, площа якої зменшилась в області на 11,7 тис.га (на 18,4%). Також в області відмічалось зменшення на 4,0% площ, відведених під посів ярого ячменю, на 41,6% – гречки, на 10,2% – вівсу. Водночас, на 41,4% збільшилися площі посіву пшениці ярої та у 1,6 раза зернобобових культур.

Зафіксовано збільшення на 15,8% посівної площі технічних культур, яка становила 92,5 тис.га. Найбільші площі відведено під посів сої – 72,0 тис.га, що на 21,0% більше, ніж у 2014р.

Насіння соняшнику посіяно у 1,9 раза більше, ніж у попередньому році або 10,5 тис.га, ріпаку озимого – на 28,2% менше або 7,7 тис.га. Під посів цукрових буряків (фабричних) відведено в 2015р. лише 189 га (у 14,9 раза менше, ніж торік).

Картоплею засаджено 33,9 тис.га (на 0,9% менше, ніж у 2014р.), овочів посіяно 12,0 тис.га (на 0,7% менше). Основними виробниками цих видів рослинницької продукції є господарства населення, в яких розміщено 99,4% від загальної посівної площі цих культур.

Перший заступник начальника
Головного управління статистики Т.Г. Сарчинська