Незнищенна сила народу – в його танцях і піснях

Саме це підтвердив виступ угорських артистів у Чернівцях.
Минулої суботи до буковинської столиці завітали угорські танцюристи: Угорський державний народний ансамбль під керівництвом Габора Мігалі дав концерт на завершення всеукраїнського туру у 10 містах. Тур відбувся за підтримки уряду Угорщини. Своїм натхненним виступом угорські артисти продемонстрували солідарність з Україною, її народом у боротьбі проти знахабнілого російського агресора.

Незнищенна сила народу  - в його танцях і піснях

Знаний у всьому світі колектив, що побував на чотирьох континентах, більш як у 50 країнах, що в себе на Батьківщині відпрацьовує по 100-120 вистав на рік, наступного року відзначатиме 65-літній ювілей.

Сказати, що концерт пройшов на єдиному диханні, буде абсолютно недостатньо. Артисти такого неймовірно високого рівня нечасто заїжджають до нашого міста. Тому, вважаю, що глядачам, котрі споглядали це незабутнє феєричне дійство, просто пощастило.

Незнищенна сила народу  - в його танцях і піснях

Вистава під назвою \”Кличе мене дух Закарпаття – По обидва боки гір\” була присвячена історії і сучасності народів, що проживають на українському Закарпатті. Перед нами, як у кінофільмі промайнула минувшина українців, русинів, румунів, євреїв та інших народностей, що мешкають у горах Карпатських.

Угорські артисти відшукали такі яскраві, вже подеколи навіть давно забуті українські народні пісні. Режисер-постановник вистави зумів поєднати оркестрову музику, вокал із танцювальними номерами так, що все це було неподільним і виглядало як своєрідна голограма, багатомірний простір, у якому впродовж віків співіснували різні народи, переплітаючи свої звичаї, традиції, фольклор, впливаючи на історію не тільки Закарпаття, а й всієї Європи. В своїх виступах колектив поєднує багато жанрів, що стосуються народних традицій. Автентична давня музика і танці, духовні мелодії, драматичні ігри, видовищні сцени, традиції виступів мандрівних акторів органічно поєднуються з сучасними засобами мистецтва.

Найяскравіші епітети та порівняння не зможуть передати тих емоцій, які залишились після вистави. Артисти грали, співали й танцювали душею і серцем. Їхній професіоналізм, натхнення просто вражали. Здавалося, що стеля Чернівецького театру ось-ось розступиться і танцюристи злетять до неба, а ми, глядачі, разом із ними… Окремі гратуляції – музикантам оркестру, котрі внесли у дійство неповторний колорит і виразність.

Незнищенна сила народу  - в його танцях і піснях

Залишається лишень щиро подякувати Угорщині, її акторам, консульству в Україні за неповторні щасливі миттєвості високого мистецтва.
Кошти за квитки на виставу були просто в залі передані буковинським бійцям, пораненим у боях проти російських окупантів.
Тетяна Кратко

peredplata