До уваги буковинців! Які зміни чекають на абітурієнтів при вступі?

До уваги буковинців! Які зміни чекають на абітурієнтів при вступі?

Для того, щоб вступити до вищого навчального закладу, абітурієнту потрібно зіштовхнутися із великою кількістю постанов, документів, правил. Декілька років поспіль вони були не змінними, однак цьогоріч на вступників чекають нововведення. Про них ми довідалися у Ярослава Мудрого, відповідального секретаря приймальної комісії Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича.

Один лише раз
Якщо Ви складали тести ЗНО три роки тому і досі сподіваєтеся на вступ до вищого навчального закладу за їх результатами – не вийде. Адже тепер вони дійсні лише протягом року. Можливо, така новина не зовсім втішна для людей із «дівочою пам’яттю», однак вона допоможе тримати себе в тонусі.

124 бали – не межа
Раніше «прохідна» кількість балів для вступу до вишів становила 124. Через зміну процесу оцінювання тестових робіт, у 2015-му році кожному закладу надано можливість обирати свій мінімум. У Чернівецькому національному університеті ця кількість знизилася до 100 балів.

Обійдемося без медичних довідок
У переліку документів, які додаються до заяви вступника, відсутня медична довідка. Це таки трохи зекономить час і кількість не суттєвих папірців. Щоправда, таке нововведення працює не у всіх вишах чи спеціальностях, тому варто дізнатися точну інформацію на сайтах чи за телефонами.

Найпріорітетніше
Абітурієнти щорічно подають документи на декілька спеціальностей одного ВНЗ. Для того, щоб обрати професію, яка справді приноситиме задоволення, у кожній заяві він оцінюватиме її пріоритетність за певною шкалою (від 1 до 15-ти.) Таким чином, заклади матимуть наполегливих студентів, а молодь навчання на бажаному факультеті.

Вступ поза конкурсом
Це право надається чорнобильцям та їх дітям, учасникам бойових дій, дітям загиблих учасників бойових дій, шахтарям і їх дітям, інвалідам та членам збірних команд України на міжнародних олімпіадах з базових предметів, призерам Олімпійських чи параолімпійських ігор (при вступі на спеціальності галузі фізичної культури та спорту).
Діти-сироти позбавлені цієї можливості, тому лише щире бажання і праця справді допоможуть в досягненні омріяного.

Кінець прийому документів
Не відтягуйте подання документів, адже це одне із найважливіших питань у Вашому житті. Для вступників, на яких чекатимуть випробування у вишах, прийом буде закінчено 24 липня о 18:00 годині. Магістри чи спеціалісти за освітньо-кваліфікаційним рівнем із тими ж умовами приймаються до 20 липня 17:00 год. Для інших цей період продовжиться до 31 липня 18:00 год.

Анастасія Ляшенко,
студентка 2-го курсу кафедри журналістики
ЧНУ імені Юрія Федьковича

peredplata