СЛИМАК-АГРЕСОР У ЧЕРНІВЦЯХ

Ось уже кілька років мешканці окремих мікрорайонів нашого міста ведуть боротьбу з ненаситними рудими слимаками, котрі поширилися тут невідомо звідки. Здолати цю навалу городянам поки що не вдається. Більше того, за цей час шкідники встигли перебратися і на сусідні території. Вони вже почали подибуватися в надпрутянських селах. Невідомі раніше слизняки мають ненаситний апетит. На своєму шляху вони пожирають городину, квіти та інше зело. Особливо подобається їм молода квасоля, капуста, помідори, огірки, кабачки та плодоягідні культури. Після нашестя слимаків на городах залишається стирчати лише бадилля. Присадибні ділянки після цього стають схожими на марсіанські пейзажі.

СЛИМАК-АГРЕСОР У ЧЕРНІВЦЯХ

Потерпілі від агресії слизняків люди й гадки не мають звідки взялися ці ненажерливі істоти. Дехто звинувачує місцевих квітникарів та торгівців туями – буцімто це вони завезли слимаків разом з розсадою із зарубіжжя.

Науковці не конкретизують, як саме відбулася ця експансія. Але теж стоять на тому, що слимаків було завезено з далекого зарубіжжя.
До речі, подібне вже неодноразово спостерігалося. Згадайте, як свого часу Буковину неждано-негадано заполонили колорадські жуки. З Індії до нас потрапив наприкінці минулого століття бджолиний кліщ вароа Якобсоні. Цей невеликий хижачок швидко понищив тисячі бджолосімей. Добре, що світова спільнота знайшла врешті-решт ефективні засоби боротьби з жорстоким кліщем. Інакше б ми цілковито могли позбутися бджолиного племені.

А ось проти слимаків універсальних засобів поки що не знайдено. Тож кожен овочівник бореться з прибульцями самотужки.
Хоча останнім часом у деяких європейських країнах з’явилися антислимаківські препарати. Але коштують вони дорого, тому пересічним людям вони не по кишені.

Власники городів та дачних ділянок випробовують свої засоби. З’ясувалося, що ефективною в нищенні слизняків є звичайна кухонна сіль. Дієвим вважається і порошок сухого вапна. Сіллю городники посипають міжряддя овочевих культур. Наражаючись на ці засоби, слимаки обпікають собі животики і гинуть від отриманих ран.

Чернівецький художник-графік Іван Дмитрович Балан, який проживає у мікрорайоні Роша, застосовує, приміром, порошок вапна. Але це приносить користь лише в суху погоду, в дощову вапно швидко розмокає і не становить загрози для слимаків. Дехто додумався застосовувати проти слизняків гірчичний порошок. Він теж обпікає тіла цих повзучих істот і вони через кілька днів гинуть.

Боротися зі слимаками, як радять науковці, можна хімічним та механічним методом. Механічний – це ручний збір молюсків, створення захисних смуг і канавок. Збирають слимаків з рослин та грунту вдень у вологу погоду, особливо після дощу, і рано-вранці – по росі. У цей час молюски активно повзають і харчуються. Для збору і знищення шкідників можна використовувати пастки-укриття (шматки фанери або мішковини, купки бур\’янів і бадилля), які потрібно розмістити рівномірно на відстані 3-5 метрів один від одного. Їх періодично оглядають і збирають з них слимаків. Захисні канавки й смуги шириною 15-30 см заповнюють матеріалами, що ускладнюють пересування слимаків, – хвої, піску, тирси. Канавки розміщують навколо грядок з рослинами. Можна проти слизняків використовувати і вапняно-гідратний, мелений суперфосфат. Однак у вологу погоду його ефективність низька.

Досить дієвим способом є використання пива або суміші дріжджів і пива. Вона легка у приготуванні. Наповнюють пластикову мисочку однією з вищезазначених речовин, закопують її в землю таким чином, щоб краї були на рівні землі. Молюски підповзуть на принадний запах і потраплять у суміш. Ємність повинна бути не мілкою, щоб слимаки не мали можливості вибратися з неї. Кожні 2-4 дні перевіряйте встановлені пастки і звільняйте від шкідників, наповнюючи новим розчином. Зібраних слимаків знищують у міцному соляному розчині або заливають крутим кип’ятком.

Що стосується хімічного методу боротьби, то в Україні зараз у перелік пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання не внесено жодного препарату проти слимаків. В деяких країнах використовують засоби з діючою речовиною метальдегід «Мета» та «Гроза». Їхні гранули містять речовини, які приваблюють слимаків. Норма витрати препарату – 3-4 г на 1 м. Гранули метальдегіду розкидають на поверхні грунту або розміщують в пастках-укриттях. Молюски активно відшукують і поїдають отруєну принаду, швидко втрачають рухливість і гинуть. Варто було б домовитися із господарями сусідніх ділянок про спільні дії, аби шкідники не сповзалися від них до вас.

Слимаки є напрочуд плодючими. Самка протягом сезону здатна відкласти в грунт понад 400 яєчок. Ось чому хижаків треба нещадно нищити.
Слимаки пожирають не лише свіжу городину, але й ту, яка перебуває в підвалах. Тому ці сховища треба облаштовувати так, щоби слизняки не могли потрапляти туди. Інакше припасений вами на зиму урожай може швидко стати поживою рудого агресора.
Василь Бабух

peredplata