Що робити при укусі гадюки

Укус змії дуже небезпечний для людини. Його небезпека залежить від кількості отрути, місця укусу і віку постраждалого. Найнебезпечнішим вважається укус у вену. Отруєння отрутою сильніше проявляється у дітей, ніж у дорослих.

На території України водиться один вид отруйних змій – гадюки. Зовнішня особливість – темні/чорні плями або смуги. Пік активності припадає на нічний час. Надають перевагу водянистим місцинам.

Укус гадюки болісний. На місці укусу лишається дві цятки від зубів (якщо вкусив вуж, залишається ранка з \”рваними\” краями).

При укусі змій проводять такі дії:
• На місце, вище укусу з підручних матеріалів швидко накладають джгут, для того щоб отрута не всмоктувалася в кров. Джгут тримають не довше півгодини, або послаблюють його через кожні двадцять хвилин.
• Видаляють отруту з ранки. Для цього необхідно стиснути зубами шкіру, що оточує ранку, видавлюючи й одночасно висмоктуючи її, при цьому швидко спльовувати витягнуту рідину (після цього рот ретельно прополоскати! ) Продовжувати цю процедуру потрібно протягом 15 – 20 хвилин. Відсмоктування не можуть робити люди, у яких у роті є язви та ранки. Однак слід пам\’ятати, що цей спосіб ефективний тільки в перші 20-30 хвилин!
• Потерпілому потрібний повний спокій. Його саджають або укладають, при цьому намагаються знерухомити уражену частину тіла (частіше всього це буває рука або нога) і накладають на неї шину, як при переломі. Для цього ви можете використовувати будь-які підручні предмети – дошку, ціпок або шматочок хмизу. Можливо обійтися й без шини, прибинтовуючи зігнуту в лікті руку до тулуба, а ушкоджену ногу до здорової ноги. Потерпілий повинен пити багато рідини, краще давати міцний чай. В жодному разі не можна давати спиртні напої – вони тільки прискорять процес усмоктування й силу токсичної дії отрути!
• Після надання першої допомоги потерпілого треба негайно доставити в найближчу лікувальну установу, при цьому транспортувати тільки в положенні лежачи.
• Потерпілий не повинен намагатися піймати або вбити змію, що вкусила, рухати ураженою кінцівкою, трясти нею, намагатися бігти або самостійно добиратися до медичної установи. Людина, яка не піддається паніці й зберігає спокій, яка тільки намагається виграти час економією рухів, може суттєво сповільнити усмоктування отрути й послабить ускладнення укусу.
• Найефективніший засіб проти зміїної отрути – протизміїна сироватка, яка вводиться не пізніше, ніж через 30 хвилин після укусу. Але вводити її може й повинен тільки медичний працівник. Самостійність в такому випадку просто небезпечна — через можливий розвиток важких алергійних реакцій на введення

Павло Власюк
Начальник Чернівецького міського відділу
Управління ДСНС України у Чернівецькій області

peredplata