ПРАВО НА ПРАЦЮ СТУДЕНТІВ ДЕННОЇ ФОРМИ НАВЧАННЯ

Кодекс законів про працю мовчить про роботу студентів денної форми навчання. Це дозволяє роботодавцям не оформлювати таким працівникам трудові книжки, вважаючи це обов’язком університету. Або вимагати купу зайвих довідок з університету, платити студентам вдвічі менше чи взагалі примусово влаштовувати їх на неповний робочий день. З’ясовуємо права студентів-денників, які хочуть працювати за трудовим договором.
Які документи потрібно подавати?
Згідно зі ст. 24 Кодексу законів про працю, під час укладення трудового договору потрібно подати:
• паспорт (або свідоцтво про народження);
• трудову книжку (якщо є);
• документ про освіту у випадках, передбачених законодавством, для студентів-денників це довідка з деканату;
• довідку про стан здоров’я (вам повідомлять у відділі кадрів, чи вона потрібна).
Диплом потрібен, якщо така вимога є в акті законодавства. Наприклад, згідно із ст. 27 Закону України «Про прокуратуру», прокурором може бути тільки особа, яка має 2 роки юридичного стажу після здобуття магістра. Тут без диплому магістра та трудової на роботу не візьмуть. У всіх інших випадках достатньо довідки з університету.
Чи можуть примушувати студента працювати неповний робочий день?
У відділі кадрів часто з острахом вносять до трудового договору інформацію про повний робочий день, коли справа стосується студента денної форми. Можуть наполягати на тому, щоб ви погодилися на неповний. Це зазвичай пояснюють власними вигаданими правилами про законодавчу заборону працювати в той час, коли в університеті пари. Але такої заборони не існує.
Тільки студент знає, який час у нього вільний, а який ні. І тільки він відповідальний за те, щоб його не відрахували. Підстава для відрахування – непогашення академічної заборгованості, а не погана відвідуваність.
Якщо ви зможете працювати повний робочий день, наполягайте на внесенні цієї інформації до трудового договору. Згідно зі ст. 56 Кодексу законів про працю, під час неповного робочого часу платитимуть тільки за відпрацьовані години. На практиці – за кількість годин, зазначених у договорі, бо ніхто не рахуватиме для студента особисто, скільки годин він насправді провів на роботі.
Що робити, коли відмовляються оформити трудову книжку?
Коли студенти вперше влаштовуються на роботу, природно, що трудової книжки в них нема. У кадрах посилаються на п. 2. 16 Інструкції про порядок ведення трудових книжок працівників, згідно з яким трудову повинен оформити виш, аби вносити в неї записи про час навчання.
Зараз університети таким займаються хіба за ініціативою самого випускника. До 2004 року час навчання зараховували до трудового стажу, від якого залежав розмір пенсії. Тепер теж зараховують, проте пенсія залежить тільки від страхового стажу: скільки працівник зробив страхових внесків із кожної зарплати, стільки матиме й пенсії.
Згідно з п. 2 постанови Кабміну «Про трудові книжки», особи, які шукають роботу вперше, приймаються на роботу без трудової книжки. На момент оформлення трудової вже є наказ про прийняття на роботу. Тому вказуємо працівникам кадрів на п. 2. 4 Інструкції, згідно з яким внести запис про ваше працевлаштування у трудову книжку вони повинні не пізніше, ніж за тиждень після виходу наказу.
Як повинні оплачувати роботу?
Згідно зі ст. 4 Закону «Про зайнятість населення», студенти стають зайнятим населенням, коли поєднують навчання з роботою. Раніше студенти вважалися зайнятими через сам факт навчання у виші.
Можливо, саме це спонукає відділ кадрів на власний розсуд оформлювати студентів на роботу як сумісників, вважаючи, що навчання – це основна діяльність, а робота – додаткова. Наслідки: платитимуть тільки за те, що ви фактично зробили. На це можна вплинути, адже все прописують у трудовому договорі.
Робота і навчання – не сумісництво, бо воно можливе тільки тоді, коли студент працює ще на одній роботі за трудовим договором. Це передбачає п. 1 Положення про умови роботи за сумісництвом працівників державних підприємств, установ та організацій, який також стосується роботодавців у недержавній сфері.
До слова, стипендія продовжує нараховуватися.
Чи можуть змусити студента звільнитися за власним бажанням?
Під час перевірки підприємства податкова може причепитися, що довідка з університету – це не документ про освіту. Можуть сказати, що студент-денник не має права працювати повний робочий день. Податківці ці приписи виносять просто так, бо мають робити вигляд, що шукають правопорушення. На них достатньо вчасно відповісти, тому роботодавці зазвичай на це не зважають. Поки їхні вказівки дійдуть до відділу кадрів, там перелякані працівники будуть вам пояснювати, що це вони через вас порушують законодавство про працю, тому ви маєте терміново звільнитися «за власним бажанням».
У жодному випадку цього не робіть. Вас ніхто не звільнить, бо така підстава для звільнення як «поєднання денної форми навчання з роботою на повну ставку» взагалі не передбачена у ст. 40, 41 Кодексу законів про працю. А ваше право на працю закріплене у ст. 43 Конституції.

Зверніться до роботодавця із заявою про те, що законодавча вимога про диплом для вашої посади відсутня. Це може допомогти йому з відповіддю податковій.

Заступник начальника Чернівецького міського управління юстиції Тетяна КОШКЕР

peredplata